Hlavní obsah

Liberec bude opět patřit loutkám

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 16. do 20. června rozzáří liberecké ulice barevní nafukovací sloni, kteří malým i velkým divákům signalizují, že Naivní divadlo opět pořádá Mateřinku - přehlídku profesionálních loutkových divadel a jejich inscenací pro děti předškolního věku. Devět českých a čtyři zahraniční soubory zahrají svá představení v Liberci, Jablonci a Turnově.

Foto: archiv NDL

Naivní divadlo zahraje na festivalu inscenace O beránkovi, který spadl z nebe.

Článek

„U českých souborů je to výběr toho nejlepšího, co vzniklo za poslední dva roky,“ říká dramaturg festivalu i Naivního divadla Vítek Peřina. Budou mezi nimi pražské Divadlo Minor s inscenací Anežka chce tančit, Divadlo Drak z Hradce Králové zahraje A do třetice všeho…, plzeňské Divadlo Alfa Pohádky ovčí babičky, pražský soubor Buchty a loutky Skřítka, Divadlo loutek z Ostravy Aiku ze ztracené pohádky, pražské Divadlo LokVar Malou mořskou vílu, hostitelský soubor uvede představení O beránkovi, který spadl z nebe i oblíbené Kraťasy. A to není všechno, v nabídce jsou i další inscenace domácích souborů.

Foto: archiv NDL

Barevní sloni plují nad Libercem - je tady Mateřinka!

Zahraniční soubory z Kanady, Belgie, Slovenska a Slovinska se řadí mezi nejlepší ve svém oboru. Diváci se mohou těšit na útulné ptačí Hnízdo Theater De Spiegel z Antverp, kanadské Jablko inspirované básněmi haiku, anebo na hudebně rozehraný příběh o králíku a psovi, inspirovaný tradiční slovinskou pohádkou. Hrát se bude jak v různých prostorách Naivního divadla, tak i v Základní umělecké škole, Malém divadle a také na náměstí Edvarda Beneše či na zahradě Oblastní galerie Lázně. A samozřejmě i v Jablonci a Turnově.

Foto: archiv NDL

Bezhlavý rytíř je jedním z exponátů výstavy loutek, která v Severočeském muzeu v Liberci potrvá až do začátku září.

Festival již tradičně doprovází výstava loutek z inscenací Naivního divadla v Severočeském muzeu v Liberci. Až do září zde jsou k vidění krásné marionety z Bezhlavého rytíře, Budulínka, Kouzelného domu, inscenace Loutky hledají talent a mnohé další. Loutky doprovázejí i fotografie, plakáty i informace o divadle, které loni oslavilo šedesát pět let od svého vzniku a řadí se k absolutní špičce nejen českého loutkářství. Ojedinělou akcí ve světě je i festival Mateřinka, který divadlo pořádá jednou za dva roky už více než čtyřicet let a který odborníci před měsícem zařadili mezi nejlepší evropské festivaly a na dva roky jí udělili prestižní značku EFFE Label.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám