Hlavní obsah

Simulace letecké katastrofy uvede Pražské Quadriennale

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 11. června v 18 hodin spadne na pražské Karlovo náměstí malé sportovní letadlo a vzápětí se rozpoutá záchranná akce za účasti zdravotníků, hasičů i policistů.

Foto: archiv Divadla Vosto5

Samotné realizaci akce MAYDAY předcházela pečlivá příprava.

Článek

Ačkoli vše bude vypadat naprosto věrohodně, půjde ve skutečnosti o projekt MAYDAY, který u příležitosti blížící se mezinárodní scénografické výstavy Pražské Quadriennale 2015 připravilo Divadlo Vosto5 a Katedra alternativního a loutkového divadla DAMU.

„Půjde zatím o největší produkci tohoto druhu – simulaci letecké katastrofy v centru města. Diváci se stanou přímými svědky reálného zásahu hasičů a záchranářů, do jehož průběhu budou vtaženi pomocí bezdrátových sluchátek, která jim zprostředkovávají mix vybraných dialogů účastníků neštěstí, zraněných i záchranářů s originální zvukovou stopou. MAYDAY nabízí jedinečnou možnost skutečně na vlastní tělo zakusit intenzivní performanci na hranici divadla, profesionálního cvičení a katastrofického zážitku,“ popisuje představení autor koncepce projektu a režisér Jiří Havelka.

Foto: archiv Divadla Vosto5

Petr Prokop a Ondřej Cihlář (zleva uprostřed) jsou zakladatelé a protagonisté pražského Divadla Vosto.

Podle tvůrců performance v podobě záchranné akce havárie letadla kombinuje zážitkovost divadla odehrávajícího se v netradičních prostorech s profesionálním výcvikem záchranných sborů. Smyslem akce je zpopularizovat a předvést široké veřejnosti mimořádně náročnou a profesionální práci českých záchranných sborů a zároveň tímto netradičním – až osvětovým – způsobem upozornit na psychicky a fyzicky náročné mezní situace, které se mohou odehrát v životě každého z nás. V případě velkých cvičení neboli simulací se většinou jedná o náročnou koordinovanou akci pozemních záchranných jednotek pro případ přírodních katastrof nebo hromadných nehod. Vosto5 předvede tuto situaci v divadelní rovině.

Vlastní zahájení Pražského Quadriennale 2015, které se od roku 1967 koná v Praze, proběhne 17. června od 18 hodin na Staroměstském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám