Hlavní obsah

Asking Alexandria: Náš bývalý zpěvák chtěl změnu, my ne

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek, první den festivalu Rock for People, vyvrcholil koncertem britské metalcoreové kapely Asking Alexandria. Do Hradce Králového přijela s novým zpěvákem Denisem Stoffem. Původní frontman Danny Worsnop ji opustil a založil skupinu We Are Harlot, která na festivalu vystoupí v pátek 5. června. Rozhovor Právu a Novinkám.cz poskytli kytarista Asking Alexandria Cameron Liddell a bubeník James Cassells.

Foto: Michaela Trčková

Cameron Liddell (vlevo) a James Cassells na Rock for People

Článek

Pracujete na novém albu. V jaké fázi jste?

Cassells: Je skoro hotové. Ještě musíme nahrát nějaké pomocné vokály, pohrajeme si s detaily a bude hotovo. Jsme tak na osmdesáti procentech. Album začalo vznikat přibližně před dvěma lety. Začali jsme skládat už před dlouhou dobou. Hodně jsme psali na turné.

Jak vznik alba poznamenal fakt, že začátkem roku z kapely odešel zpěvák Danny Worsnop?

Cassells: Rozhodně to naši práci změnilo. Hodně nových písní je právě o té změně. Na album to mělo velký vliv, kdyby k výměně nedošlo, bylo by jiné. Dost písniček jsme museli přepsat, ale zůstalo i několik věcí, které jsme napsali ještě v původní sestavě. Nebyl důvod zavrhnout nápady, které se nám líbily. Nicméně asi devět písniček je úplně nových.

Na konci dubna jste vydali nový singl I Won’t Give In. Vznikl už ve spolupráci s novým zpěvákem Denisem Stoffem?

Cassells: Ano, vznikl po Dannyho odchodu. Denis ovlivňuje nové písně už tím, že skládáme s vědomím, že má jiný hlas. Spolupracoval s námi ale i na dalších textech, jejich části si napsal sám.

Liddell: Spolupracoval na nich s Benem (Brucem, kytaristou – pozn. red). Rozhodně na nové album přispěl svým dílem.

Danny Wornsnopzaložil novou kapelu We Are Harlot, která má oproti vám rockovější zvuk. Naznačoval už dřív, že touží po změně žánru?

Liddell: Ano, mluvil o tom. My jsme se ale měnit nechtěli. Proto také odešel. Bylo to jeho rozhodnutí. My chceme pokračovat směrem, kterým jsme šli celou dobu. Jeho tahle hudba už nebavila. Je to fér, to se může stát. Když nemilujete to, co děláte, nemá to smysl.

Jak jste odchod klíčového člena kapely nesli?

Liddell: Všechny nás to vytočilo a zklamalo, ale už jsme se přes to přenesli. Život jde dál. Můžeme si teď dělat všechno po svém, nemusíme se přizpůsobovat. Hledíme do budoucna, už se nechceme ohlížet. Kdybychom ho potkali tady na festivalu, kde také vystoupí, pozdravíme se a bude to v pohodě.

Váš nový zpěvák je z Ukrajiny. Dotýká se ho tamější politická situace? Mluví o tom s vámi?

Cassells: Pořád na Ukrajině bydlí, ale vyřizuje si americká víza a bude tam bydlet s námi. Měl potíže dostat se do Anglie, kde jsme měli pár koncertů, ale bude s námi ve Státech. Vím, že jeho rodina je válkou zasažena, ale zatím jsme o tom příliš nemluvili. Dojde na to určitě v příštích měsících.

Bylo obtížné najít za Dannyho Worsnopa náhradu?

Liddell: Bál jsem se, že bude těžké někoho dobrého sehnat, ale šlo to snadno. Byl to hladký přechod. Dennis byl navíc náš fanoušek, znal všechny písně. Je to skvělý muzikant a příjemný člověk. Myslím, že zapadne i lidsky.

Kam jste se hudebně od roku 2009, kdy jste vydali debutové album Stand Up and Scream, posunuli?

Cassells: Vyrostli jsme, na třetí desce jsme se od debutu dostali poměrně daleko. S novinkou se ale naopak trochu vrátíme ke kořenům. Bude té první hodně blízká. Je to něco, co jsme chtěli udělat už dlouho, ale Danny to chtěl pořád měnit. Chtěl posunovat náš zvuk. A my jsme ho chtěli uklidnit, tak jsme na to dost dlouho přistupovali. Teď už je vše, jak má být.

Liddell: Byl to vlastně kompromis. Chtěli jsme udržet kapelu pohromadě, ale víc už to nemělo smysl. Teď máme svobodu udělat to, jak chceme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám