Hlavní obsah

Eastwood natočí Sullyho, který přistál s Airbusem A320 na řece

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér a herec Clint Eastwood natočí film o Chelseym 'Sully' Sullenbergerovi, který pilotoval Airbus A320, jenž se v lednu 2009 zřítil do řeky Hudson v New Yorku.

Foto: Archiv, Reuters

Herec a režisér Clint Eastwood

Článek

Podle společnosti Warner Bros. Eastwood příběh režíruje i produkuje na základě Sullenbergerových memoárů.

„Já jsem moc rád, že se můj příběh dostal do rukou tak nadaného vypravěče a filmaře, jako je Clint Eastwood,” uvedl Sullenberger.

Film se zaměří hlavně na osudový let, kdy se 15. ledna 2009 dostalo do motorů několik ptáků a ty následně selhaly. Pilotova kniha Highest Duty: My Search for What Really Matters se věnuje i osobnímu životu. Pilot odešel do důchodu po třiceti letech, v roce 2010, a nyní pracuje na kampani za leteckou bezpečnost.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Chesley Sullenberger (vlevo) vypovídá před Kongresem.

To, že pilot přistál s poškozeným letadlem na řece, se ukázalo jako skvělý tah, protože všech 155 lidí na palubě přežilo. Airbus A320 společnosti US Airways havaroval krátce po startu z letiště La Guardia. Asi šest minut po vzlétnutí se pilot spojil se střediskem, informoval, že mu do motoru vletěl pták nebo hejno, a vyhlásil nouzi. Pokusil se vrátit na letiště, ale nakonec byl nucen nouzově přistát na řece.

V New Yorku bylo v tu chvíli sedm stupňů pod nulou a teplota vody byla jen lehce nad bodem mrazu. Piloti cestující poslali na křídla a prošli letadlo, jestli někdo nezůstal uvnitř. Následně všichni odjeli na lodích.

Reklama

Výběr článků

Načítám