Hlavní obsah

Pražští buddhisté zvou na film, výstavu a společnou meditaci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 4. června se koná Den otevřených dveří v meditačním centru buddhismu Diamantové cesty v pražských Holešovicích. Poté, co buddhisté vlastními silami a bez státních dotací opravili starou nefungující továrnu, zvou tam veřejnost na filmy, výstavy nebo společnou meditaci.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

I na občerstvení buddhisté mysleli.

Článek

„Dveře meditačního centra v ulici Na Maninách 17a se otevřou ve čtvrtek odpoledne ve 14.30. Návštěvníci si prohlédnou nově rekonstruovaný meditační a přednáškový sál, sochy buddhů dovezené z Nepálu a informační výstavu. Ve společenské části je čeká vedle občerstvení také knihovna a obchod s buddhistickou literaturou, zejména z nakladatelství Bílý deštník,“ sdělil Novinkám mluvčí centra Jan Matuška.

Dánský dokumentární film Buddhismus v moderním světě se bude ve čtvrtek  promítat v 15, 16, 17 a 18 hodin. V každou celou hodinu si také můžete s buddhisty zameditovat v meditačním sále. Den otevřených dveří uzavře v 19 hodin přednáška Úvod do buddhismu. Přednášet bude Jakub Kadlec, učitel buddhismu Diamantové cesty, který patřil před dvaceti lety k zakladatelům pražské meditační skupiny.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Ani rodiny s dětmi nepřijdou zkrátka, dětský koutek je připraven.

„Dveře našeho centra jsou otevřené každý den, pravidelně k nám přichází noví zájemci o buddhismus a meditaci,“ připomněl Jan Matuška veřejné meditace, které se konají každý den ve 20 hodin. „Den otevřených dveří je ovšem ideální příležitost nahlédnout k nám nezávazně a podívat se, co to vlastně dnes znamená být buddhistou.“

Nejde o žádnou nepochopitelnou exotiku. Moderní buddhismus nejsou čáry a kouzla, jde o studium vlastní mysli, o její zklidnění a o nalezení životního přístupu plného radosti. Přitom není třeba uchylovat se do klášterů v horách, buddhistou můžete být v Praze nebo třeba na Šumavě. Buddhistů je v ČR několik tisíc, k odnoži Diamantové cesty se hlásí přes 3,5 tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám