Hlavní obsah

Štýrského obraz Bez názvu se prodal za 7,8 miliónu

Obraz Jindřicha Štyrského Bez názvu se prodal v nedělní aukci v Praze za 7,8 miliónu korun bez aukční provize. Dílo z roku 1927, které bylo při posmrtné výstavě pojmenováno Déšť, mělo vyvolávací cenu 7,5 miliónu. Aukční síň European Arts v neděli nabídla dražitelům 267 položek, celkem se prodala díla za 40 miliónů korun.

Foto: Arts European, ČTK

Obraz Jindřicha Štyrského Bez názvu

Článek

Štyrský úzce spolupracoval s Marií Černínovou, známou spíše pod pseudonymem Toyen. "Dílo Déšť patří k nejpůvabnějším Štyrského obrazům z arteficielistického období. Artificielismus byl vlastní umělecký směr, jenž Štyrský a Toyen v Paříži několik let soustavně promýšleli a výstavně prosazovali. Je nejdůležitějším vkladem české meziválečné avantgardy do evropského malířství, který byl před několika lety uznán na mezinárodních výstavách jako jeden z jejích nejoriginálnějších přínosů," uvedla aukční síň.

Foto: Arts European, ČTK

Obraz Jindřicha Štyrského Bez názvu

Štyrský patří k umělcům, o jejichž díla mají čeští i zahraniční kupci na aukcích velký zájem. Jeho obrazy se v minulosti prodaly i za více než deset miliónů korun, například obraz Maldoror v roce 2009 dosáhl ceny 11 miliónů. Rekord českých aukcí drží obraz Františka Kupky Tvar modré, který se prodal za téměř 56 miliónů korun bez aukční přirážky.

Druhým nejdražším obrazem nedělní aukce se stal olej Otakara Kubína L'adolescent mourant (Umírající mladík) z roku 1921. Z vyvolávací ceny 3,9 miliónu vystoupal až na 4,9 miliónu Kč. U obrazu francouzského malíře Francise Picabii Rybáři, Moret na břehu Loing z roku 1908 se cena dostala z 3,5 na 4,25 miliónu korun. Zájem byl také o drobný obraz Václava Špály Zátiší s pohárem a gramofonovými deskami z roku 1931, který se začal dražit na ceně 1,1 miliónu, nakonec se prodal za 1,65 miliónu Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám