Hlavní obsah

Historie filmové grotesky hraná maňásky

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiblížit dětem i dospělým zrod němé filmové grotesky si v poslední premiéře letošní sezóny vytklo za cíl plzeňské Divadlo Alfa. Inscenace CHA CHA CHA anebo CHArlie CHAplin a jiná CHÁska má premiéru na Mezinárodní den dětí v pondělí 1. června od 9 hodin.

Foto: archiv Divadla Alfa

Maňáskový Charlie Chaplin v inscenaci plzeňského Divadla Alfa.

Článek

Autoři scénáře –  dramaturg libereckého Naivního divadla Vít Peřina a umělecký šéf a režisér Divadla Alfa Tomáš Peřina – jsou sami milovníky tohoto žánru, a proto se rozhodli přenést ho na loutkářské jeviště. Inscenace, která je určena žákům 2.–5. ročníku základních škol a dospělým do 99 let, přiblíží počátky němé grotesky od kabaretu, music hallu, vaudevillu, přes cirkus až do filmového ateliéru Keystone Macka Senneta, kde se filmová groteska zrodila.

Průvodci na tomto putování budou dětským i dospělým divákům legendy jako Charlie Chaplin, Frigo, Laurel a Hardy či Keystonští strážníci, všichni v podobě půvabných maňásků, tedy loutek, které umožňují stejnou „akčnost“, jakou museli mít i herci němých grotesek. Inscenaci nastudoval Tomáš Dvořák, autorem její výtvarné podoby je Ivan Nesveda. Večerní premiéry inscenace CHA CHA CHA se konají 5. června od 18.00 a 19.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám