Hlavní obsah

Tichá dohoda vydala coververze s hostující zpěvačkou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno Manchester je název alba, pod kterým je podepsaná skupina Tichá dohoda a jako host zpěvačka Zuzana Vintrová.

Foto: ČTK

Dan Šustr stojí v čele Tiché dohody od jejího vzniku.

Článek

Jsou na něm coververze písniček skupin z britského Manchesteru, jejichž tvorba spadá do osmdesátých a devadesátých let minulého století.

„Loni v září jsme se z rozhovoru v Právu dozvěděli, že naše původní a dlouholetá zpěvačka Blanka Šrůmová už s námi nechce pracovat. Docela mě to zaskočilo, protože kapela v té době nic nedělala a nebyl důvod cokoli říkat nebo komentovat. Také mě překvapilo, že nám to předem nezavolala, nebo alespoň nenapsala,“ říká kytarista, zpěvák a autorská duše Tiché dohody Dan Šustr.

Při následném setkání se Šrůmovou se dohodli, že spolupracovat nebudou. V té době už točil Šustr s baskytaristou Michalem Šerákem a bubeníkem Pavlem Attelem pokračování vedlejšího The Soulmates Tribute Project s hostující Zuzanou Vintrovou a písničky pro desku Kladno Manchester. Když si první nahrávky Šustr pouštěl, velmi mu připomínaly zvuk Tiché dohody.

„Loni v prosinci jsem konečně dospěl k rozhodnutí, že Blančin odchod přijmu a smířím se s ním. Rozhodl jsem se také, že kapela bude pokračovat jako Tichá dohoda, protože jsem ji založil s Jirkou Šimečkem tři roky před příchodem Blanky a název jsem vymyslel já,“ vysvětluje.

Padlo také rozhodnutí, že Tichá dohoda bude pokračovat jako trio a zpívajícím hostem bude Zuzana Vintrová.

Vše začalo vlastně už v únoru loňského roku, kdy vyšlo vinylové EP The Soulmates Vol. 1. „The Soulmates jsou pro mě spřízněné duše lidí, jejichž písně s oblibou hrajeme, tedy hlavně Neila Younga, Led Zeppelin a Toma Pettyho. Pokračování se pak mělo věnovat muzice, již jsme se snažili představovat na tuzemské scéně, nezávislé britské kytarovce,“ vysvětluje Šustr.

„Uvědomil jsem si, že většina mých oblíbených britských kapel pochází z Manchesteru. Zajímavé také je, že Zuzana je z Kladna a já se tam narodil. Když se spolu bavíme, používáme občas ten těžko specifikovatelný tamní dialekt. Říká se také, že manchesterskému dialektu Britové špatně rozumí, a pokud si vzpomínám, když jsem někde slyšel rozhovory s muzikanty z Manchesteru, hodně se v nich pípalo, protože se to hemžilo vulgarismy. A tak jsme se rozhodli nové album pojmenovat Kladno Manchester,“ zdůvodňuje Šustr.

Jsou na něm coververze písniček od Oasis, The Smiths, New Order, Joy Division, Verve, The Stone Roses, Chemical Brothers a Happy Mondays. Na podzim by měla nahrávka vyjít na vinylu, potom proběhne její křest a na pódiích by se kapela měla s Vintrovou objevit příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám