Hlavní obsah

Veletrh Svět knihy navštívilo přes 38 000 milovníků literatury

Končící veletrh Svět knihy navštívil v Průmyslovém paláci Výstaviště v Praze 7 podle předběžných odhadů minimálně stejný počet zájemců o literaturu jako loni, tedy přes 38 000. Mluvčí veletrhu Jana Chalupová řekla, že překvapivě velký úspěch mělo zaměření akce na literaturu a kulturu Egypta.

Foto: ČTK

Cenu si odnesla i básnířka Alžběta Stančáková.

Článek

„Je to lokalita, která Čechy zajímá a kterou chtějí lépe poznat,” konstatovala Chalupová. Oslovit se povedlo také Ukrajince žijící v Čechách, jejich země se na veletrhu prezentovala poprvé. Ukrajinský stánek byl stále plný stejně jako doprovodné akce. Už 21. ročník veletrhu zacílil také na mladé čtenáře, kteří ocenili téma fantasy a sci-fi.

Nakladatelé nabízeli své knižní novinky ve dvou stovkách stánků, počtvrté se na veletrhu prezentovali také antikváři. Letos připravili výstavu Knižní obálky, vazby a ilustrace z díla Josefa Čapka. Výstav bylo na veletrhu 26. Představily fotografie spisovatelů, knihy oceněné v různých tuzemských soutěžích nebo letošního čestného hosta – Egypt – z pohledu archeologických nálezů na jeho území či tradice jeho písemnictví.

Cenu Jiřího Ortena pro rok 2015 dostala na veletrhu studentka Alžběta Stančáková za svou sbírku básní Co s tím. Porota ji vybrala „za přesná básnická pozorování, drzá a drsná gesta”. Ocenění nesoucí jméno tragicky zesnulého básníka se udílí autorům do 30 let. Udělena byla i Cena Česká kniha 2015. Získal ji Matěj Hořava za soubor povídek Pálenka, za nějž má i cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku. Cenu čtenářů v rámci České knihy dostal David Vaughan za novelu Slyšte můj hlas, v níž se autor britského původu vrací do Československa konce 30. let, doby před mnichovskou dohodou a zabývá se rolí rozhlasu v těchto těžkých dobách.

Příští veletrh bude mezi 12. a 15. květnem 2016, čestným hostem přehlídky by měly být severské země a jedním z hlavních témat město v literatuře, prozradila Chalupová. Podrobnější obrysy 22. ročníku ale ještě poskytnout nemohla, protože na jeho přípravě začnou organizátoři teprve pracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám