Hlavní obsah

RECENZE: Ubíjející komedie Tvrz

Právo, Petra Hanušková

V Čechách řádí husitské války a do polorozpadlé tvrze přijíždí husitský bojovník, který má na rozkaz samotného Žižky udělat z jejích hladových obyvatel hrdiny ochotné vrhnout se do boje za každých podmínek. To je výchozí situace nové hry Tvrz Luboše Baláka, kterou v autorově režii uvedlo brněnské Divadlo Bolka Polívky.

Foto: Jiří Salik Sláma

Novou hru Tvrz Luboše Baláka uvádí brněnské Divadlo Bolka Polívky.

Článek

Balák připravoval původně o husitech sitcom pro Českou televizi. Když z projektu sešlo, přepracoval původní námět jako divadelní hru. Inscenace je tak poskládaná z nejrůznějších scének na divácky vděčná témata; především jde o věčné spory mužů a žen, kdy ženy jsou povrchní a hádavé a muži tupci a ožralové.

Autor na základě středověkých kulis sice komentuje českou povahu, k našim nelichotivým vlastnostem je ale velmi smířlivý a období středověku mu slouží spíše jako prostor pro rozehrání povrchních gagů s odkazem na současnost.

Celou hrou se line téma hrdinství a řeší se otázka, zda jsou Češi zbabělci, kteří se schovají před bojem, nebo se z nich dokážou pod vlivem okolností stát hrdinové. To však zaniká v záplavě vtipů a působí násilně roubovaně, aby hra měla vůbec nějaký soudržný děj.

Postavy jsou tak redukovány na pouhé karikatury bez vnitřního vývoje a herci se tak drží stále jedné polohy. Hejtman Milana Šteindlera je zbabělý a líný ožrala, jeho žena v podání Mariany Chmelařové typická fúrie, jejich dcera (Šárka Vaculíková) rozmazlená a povrchní parádnice. Podobně by se dali charakterizovat všichni obyvatelé tvrze.

Jediným světlým hereckým momentem byla improvizace Milana Šteindlera, když si jeho kolega zapomněl v zákulisí pušku a musel si pro ni odskočit. Najednou se na jeviště dostal inteligentní humor s odkazy na Čechova a diváci se smáli nejvíc za celé představení.

Tvrz má sloužit především pro pobavení a odpočinek. Sledovat po celý večer jednotlivé scénky, které vedou odnikud nikam, je však spíše ubíjející. Jako dvacetiminutový sitcom v televizi by se to jistě snést dalo. Diváci stominutového divadelního představení se ale musí trochu obrnit trpělivostí.

Luboš Balák: Tvrz - komedie husitská
Režie: Luboš Balák, hrají Milan Šteindler, Jiří Fero Burda, Jiří Pecha, Petr Halberstadt, Filip Teller, Šárka Vaculíková a další. Světová premiéra 12. května

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám