Hlavní obsah

Šílený Max vtrhl na canneský festival

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portrét Ingrid Bergmanové na obřím plakátu nad vchodem do hlavního sálu 68. canneského festivalu jednak připomíná letošní sté výročí narození této legendární švédské herečky, jednak dává najevo, že letošní Cannes se ponesou hodně ve znamení žen.

Foto: Reuters - Regis Duvignau

Režisér George Miller a herci Charlize Theronová a Tom Hardy na červeném koberci v Cannes

Článek

Festival odstartovala – v angličtině i ve francouzštině – Američanka Julianne Mooreová, loňská držitelka ceny za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Mapy ke hvězdám.

Zahajovací francouzské drama La Tête haute natočila režisérka Emmanuelle Bercotová s Catherine Deneuveovou v roli soudkyně pro nezletilé. A francouzský herec Lambert Wilson, který uváděl zahajovací ceremoniál, mimo jiné prohlásil: „Žena herečka je symbolem lásky, na níž stojí celá kinematografie.“

Hned druhý den však vtrhl na canneský festival film spíše pro mužské publikum: Šílený Max: Zběsilá cesta, kterým režisér George Miller navázal na sci-fi z konce sedmdesátých let. Ta tehdy představila světu mladého Mela Gibsona, kterého v nynější akční smršti nahradil Tom Hardy. Ženskou krásu reprezentuje Charlize Theronová a řádka mladičkých děvčat.

„Přál bych si zvednout publikum ze sedadel a vzít ho na chaotickou jízdu, během níž poznají postavy a události, které je přivedly k prožití tohoto příběhu,“ řekl v Cannes Miller.

Hlavní soutěž zahájil italský režisér Matteo Garrone historickou fantasy Il racconto dei racconti. Z Pohádky pohádek italského autora ze sedmnáctého století, z příběhů plných mořských draků, obřích netopýrů a fantastické krajiny, vybral tři a natočil je se Salmou Hayekovou, Vincentem Casselem, Toby Jonesem a Johnem C. Reillym v hlavních rolích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám