Hlavní obsah

Lucie Hlavinková: Vítězství v literární soutěži mi dodalo sebevědomí

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátý ročník soutěže začínajících spisovatelů Hledá se autor bestselleru, kterou pořádá Nakladatelství Fragment, letos po vzácné shodě odborné poroty a veřejnosti vyhrála se sci-fi povídkou Seance Lucie Hlavinková. Ve středu vyšla e-kniha vítězných povídek, navíc se ocenění autoři představí na pražském festivalu Svět knihy (14. až 17. května).

Foto: archív Lucie Hlavinkové

Jednačtyřicetiletá učitelka angličtiny Lucie Hlavinková

Článek

Co vás na žánru sci-fi a fantasy přitahuje?

To, že dovoluje prožít příběhy z jiných světů nebo časů bez nutnosti štrachat se někde v blátě a zimě v plné zbroji nebo být obklopen vzduchoprázdnem a mrazivým vesmírem. Můžete s hrdiny procházet galaxiemi nebo kolonií trpaslíků a pak knihu zaklapnout a dát si čokoládu a teplou sprchu.

Vaše fantazie vám umožní ocitnout se v dobrodružných příbězích tak často, jak jen rychle čtete, a vytvoří tak protiklad k normálnímu světu plnému front na poště, zubařských zákroků a odevzdaných výkazů.

Foto: archív Nakladatelství Fragment

Nová e-kniha oceněných povídek vyšla ve středu.

Jste vnučkou humoristy Miroslava Skály. Jaká je vaše dosavadní autorská zkušenost?

Mám svůj blog, kde jsou uveřejněny zatím jen tři povídky. Teď dokončuji příběh ze žánru humorné sci-fi odehrávající se v současnosti. Hrdinkou je mírně mentálně postižená dívka, která však disponuje nadpřirozenými schopnostmi, jako jsou létání nebo neviditelnost. Sama dost dobře neví, na co jí jsou, ale dozví se o nich lidé, kteří s ní nemají zrovna čisté úmysly. Kniha je o předsudcích a hlavně o přátelství.

Co pro vás vítězství v této soutěži znamená?

Dodalo mi sebevědomí. Doposud jsem si nebyla jistá, zda by moje psaní vůbec někoho mohlo zajímat. Teď vím, že by zřejmě mohlo. Mám mnohem větší motivaci ke psaní a hlavně k dotažení věcí do konce.

Všem, kteří rádi píšou, bych účast v soutěži doporučila. Jít s kůží na trh je sice riskantní a vyžaduje to dost odvahy, ale kde jinde dostanete takovou zpětnou vazbu?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám