Hlavní obsah

Zlín ocení Prochnowa z Twin Peaks a Ponorky i producenta Arabely

Celkem 363 hraných i animovaných snímků ze dvaapadesáti zemí uvede Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, jehož 55. ročník se uskuteční od 29. května do 4. června. Bude mezi nimi třináct světových a 59 mezinárodních premiér. Hlavní část programu vytvoří německá tvorba prostřednictvím více než pěti desítek celovečerních titulů, řekla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Foto: Profimedia.cz

Jürgen Prochnow

Článek

Na plátnech se podle ní objeví i netradiční destinace, jako jsou Dominikánská republika, Libanon či zemětřesením postižený Nepál. I letos vyjede do krajů oblíbený Kinematovlak; další projekce budou v Hodoníně, Otrokovicích, Mladé Boleslavi, Kroměříži, Fryštáku, Vsetíně, Vyškově, Praze a v Olomouci.

Součástí slavnostního zahájení bude distribuční předpremiéra pohádky Alice Nellis Sedmero krkavců, zahajovacím snímkem bude Malá z rybárny výtvarníka a režiséra Jana Baleje. Uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež převezme na zakončení přehlídky jubilující výtvarník Adolf Born. Laureáty Grand Prix se letos stanou významní němečtí producenti Uschi Reichová a Gert K. Müntefering, který stál u zrodu legendárních československých seriálů v západoněmecké koprodukci (Pan Tau, Arabela, Návštěvníci, Létající Čestmír).

V mezinárodní porotě pro hraný film pro děti a mládež bude i americko-český výtvarník Petr Sís, v porotě pro evropské debuty usedne režisér, scenárista a herec Jiří Mádl a v jury pro animovaný film Česko zastoupí režisér a výtvarník Pavel Koutský. V jedné ze soutěží se objeví i slovensko-český koprodukční film Juraje Nvoty Jak jsme hráli čáru.

Němec z Hollywoodu

Podle spolupracovníka vedení festivalu Filipa Albrechta bude mezi festivalovými hosty například německý herec Jürgen Prochnow. Prosadil se i v Hollywoodu a zahrál si ve filmech Davida Lynche Duna a Twin Peaks, v Robinu Hoodovi, Šifře mistra Leonarda, Anglickém pacientovi či v dramatu Ponorka, v jednom z nejlepších a nejdražších německých filmů.

Přijede i americká herečka a režisérka Gren Wellsová, která v roce 1997 vyhrála v Sundance cenu za nejlepší krátký film. Dalšími hosty budou německý herec Gedeon Burkhard a jeho rakouský kolega Karl Markovics, známí ze seriálu Komisař Rex. V současné době v Česku natáčejí snímek o Lídě Baarové.

Animák z roku 1926

Raritou v programu bude projekce nejstaršího zachovaného animovaného filmu Dobrodružství prince Achmeda režisérky Lotte Reinigerové z roku 1926. Nejcennějším dílem ve výběru německé tvorby pro mládež je klasika světové kinematografie - film Bernharda Wickiho z roku 1959 Most o studentech vržených do válečného běsnění.

Doprovodný program nabídne například výstavu mapující tvorbu Adolfa Borna, tradiční výstavu výtvarně pojatých 119 filmových klapek, přehlídka tvorby zlínského animátora, výtvarníka a režiséra Ladislava Pálky, koncerty i vystoupení divadelních souborů. Součástí odborné sekce Film Industry bude mezinárodní konference o produkci českých filmů pro děti a mládež v evropském měřítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám