Hlavní obsah

Molvar: Spojíme nordické a jamajské cesty

Právo, Tomáš S. Polívka

Jedním z mimořádných hudebních projektů, které nabídnou letošní Colours of Ostrava (16. - 19. července), bude setkání norského jazzového vizionáře Nilse Pettera Molvara s legendární jamajskou rytmikou Sly & Robbie, která proslula v reggae kapele Black Uhuru a ve službách Boba Dylana či Micka Jaggera. Molvara jsme zastihli v Praze v rámci festivalu Punkt meets Music Infinity.

Foto: Colours of Ostrava

Trumpetista a skladatel Nils Petter Molvar bývá díky své ochotě experimentovat a fúzovat žánry označován za jazzového futuristu.

Článek

Podle vašich webových stránek představuje vaše loňské album Switch uzavření určitého kruhu. Považujete spolupráci s tandemem Sly & Robbie za začátek kruhu nového, nebo vedlejší projekt?

Nejde o mou kapelu, jsme partneři, ale není to ani pouhý vedlejší projekt. Dejme tomu, že jde o hlavní projekt pro toto léto a pro další období v prosinci. Ovšem mezitím bych rád pokračoval i ve vystupování se svou kapelou z projektu Switch. Teprve pak se rozhodnu, jakému ze svých nápadů se budu věnovat příští rok. Nelze to říci takhle jednoduše, chci dělat naplno více věcí.

Dub a reggae pro vás nejsou novinkou, například v roce 2001 jste pracoval s Billem Laswellem a Jahem Wobblem na albu Radioaxiom – A Dub Transmission. Existuje mezi projekty nějaká návaznost?

Přímá nikoli. Snad jen v tom, že Bill Laswell a Sly & Robbie jsou také často v kontaktu. Prostě se mi líbí tenhle typ dubových groovů a typických jamajských basových linek. Jde o něco, s čím chci pracovat. Zajímá mě, co vznikne, když se nordická cesta spojí s cestou jamajskou. Podle předchozích zkušeností předpokládám, že to dopadne dobře.

Kdo přišel s myšlenkou neobvyklého spojení?

Šlo o ideu managementu Sly & Robbieho. Přišel od nich dotaz, zda bych chtěl absolvovat společné turné, s čímž jsem nadšeně souhlasil.

Začali jsme komunikovat a posílat si nahrávky s různými nápady. Přál jsem si do projektu zapojit Eivinda a Vladislava (tedy dlouholetého kytaristu Molvaerových kapel Eivinda Aarseta a finského elektronického hudebníka Vladislava Delaye, pozn. aut.), s čímž druhá strana souhlasila. První vystoupení máme, tuším, 1. července ve Francii a koncertní šňůře bude přecházet týdenní zkoušení.

Plánujete i desku?

Zatím chceme natočit jenom nějaké koncerty, ale uvidíme. Pokud bude muzika dobře fungovat, nevidím důvod, proč ji také nezaznamenat ve studiu a nevydat.

Vzpomínáte na nečekanou událost, kdy jste na Colours of Ostrava 2011 nahrazoval Jona Hassella?

Samozřejmě, Jon tehdy utrpěl zlomeninu žebra. Já byl zrovna na turné mezi Itálií a Francií a podařilo se snadno najít vhodný termín. Sice si nemyslím, že bychom zněli podobně, ale samozřejmě cítím jeho vliv. Že mě doporučil jako náhradu, mě opravdu potěšilo. Tohle bude stejný festival, že? Fajn, pamatuji si, že to bylo na Colours hezké, těším se.

Reklama

Výběr článků

Načítám