Hlavní obsah

Film Orsona Wellese chce dokončit mladý Polák

Novinky, Stanislav Dvořák

Téměř neznámý producent a režisér polského původu Filip Jan Rymsza v Paříži získal materiál z natáčení filmu kultovního režiséra Orsona Wellese The Other Side of the Wind, který nikdy nebyl dokončen. Obětoval léta námahy, aby torzo filmu získal. Chce ho dát dohromady a uvést.

Foto: Indiegogo

Filip Jan Rymsza

Článek

Welles na nešťastném filmu pracoval v letech 1970 až 1976. Rymsza tvrdí, že potřebuje asi 2 milióny dolarů, aby jej mohl uvést. Peníze hodlá sehnat veřejnou sbírkou na serveru Indiegogo a donátorům slibuje například vstupenky na VIP premiéru nebo různé předměty zachované z natáčení před téměř půl stoletím.

Dobrá zpráva je, že hrubý materiál z filmu by měl být kompletní. Je ho však obrovské množství a zcela zásadní bude střih. Zatím Rymsza nasbíral pár desítek tisíc dolarů.

První verze scénáře The Other Side of the Wind napsal sám Welles už v padesátých letech. Koncem dekády opustil Hollywood po hádce se studiem Universal kvůli finálnímu střihu známého noirového filmu Dotek zla. Naštvaný režisér tehdy napsal 58stránkovou zprávu  o tom, jak film měl být dokončen.

Až v roce 1970 začal zase v Americe točit snímek, který se měl stát jeho velkým comebackem, ale nikdo ho nikdy neviděl. Podle zasvěcených jde o rafinovaný film ve filmu. Je to příběh o režisérovi v dokumentárním stylu, ale současně je tam i film, který točí ten režisér, který se prý vysmívá stylu tehdy velmi populárního režiséra Antonioniho.

Scénář přepisoval nespočetněkrát, ale nakonec to při natáčení ani nebylo důležité. Welles prý jen nadhodil situaci, řekl hercům, co se stalo v minulosti, a nechal je improvizovat. Během natáčení, které sám financoval, náhle bez vysvětlení odletěl do Evropy, ale v roce 1971 se k filmu vrátil.

Pak ovšem začaly pomalu docházet peníze. Dokončení později bránily i právní problémy. Orson Welles zemřel v roce 1985.

Reklama

Výběr článků

Načítám