Hlavní obsah

Vyšel román opavského scenáristy Josefa Urbana

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opavský spisovatel a scénárista Josef Urban, autor úspěšných filmů a knih 7 dní hříchů či Habermannův mlýn, vydává v těchto dnech nový román nazvaný Tenkrát v ráji. Příběh o osudech legendárního horolezce Josefa Smítky, který zavede čtenáře do skalních měst Českého ráje v období válečné okupace, vychází u příležitosti 70. výročí konce II. světové války a dočká se i filmového zpracování.

Foto: Fragment

Josef Urban: Tenkrát v ráji

Článek

Urban ve své nové knize, která vychází u nakladatelství Fragment, vypráví na základě skutečných historických událostí příběh o strmých a nebezpečných cestách při lezení v pískovcových stěnách, o síle a ceně přátelství, o slabosti, předurčení a cti, o touze a křivolaké cestě ke svobodě.

„Po okupaci Československa nacistickou mocí je Joska Smítka nasazen na nucené práce. Po svém útěku se skrývá ve skalách, nedaleko kterých vyrůstal, a v okamžicích osamění sní o ženě, kterou s kamarádem Heinrichem potkali ještě před válkou v Tatrách. Právě spisovatelka Vlasta se stává kromě extrémních výstupů pilířem Joskova přežití,“ říká Josef Urban.

„Osudný střet v nitru skal se šéfem pražského gestapa dává příběhu fatální rozměr. Joskovo pohrdání okupační mocí dráždí její nejvyšší představitele k nepříčetnosti. Joska pro mne zůstane navždy kluk s nepopsaným štítem, nenaplněným osudem. Jeho odpor k jakékoliv manipulaci byl opravdu až kouzelně sebevražedný. Prostě si šel svou cestou – ve skalách, v lásce i ve válce,“ dodává Urban.

Foto: Fragment

Josef Urban: Tenkrát v ráji

Původní román o osudech legendárního horolezce Josefa Smítky a jeho přátel se dočká také dramatizace v podobě celovečerního filmu. Jeho režie se podle Urbanova scénáře ujal uznávaný chorvatský režisér Lordan Zafranovič. V hlavní roli filmu se představí olympijský medailista Vavřinec Hradílek, dále budou hrát Vica Kerekeš, Karel Roden, Ladislav Mrkvička a další. Film v koprodukci České republiky, Slovenska a Německa doprovodí scénická filmová hudba skladatelky a písničkářky Radůzy.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám