Hlavní obsah

Trailer filmu o kultovní zpěvačce Nině Simone je venku

Novinky, Stanislav Dvořák

Film o bluesové a jazzové ikoně Nině Simone měl předpremiéru na americkém festivalu Sundance. Premiéra je v internetové televizi Netflix a ve vybraných kinech naplánována na 26. června.

Upoutávka na film What Happened, Miss Simone?Video: Netflix

 
Článek

Dokumentární film What Happened, Miss Simone? přináší mnoho archívních záběrů, neznámé nahrávky a vyprávění samotné zpěvačky i její dcery, kamarádů a spolupracovníků. Její hudba byla nadčasová a už za jejího života úspěšná, přesto Nina nebyla vždy šťastná.

„Moje matka byla jedna z největších umělkyň všech dob. Když vystupovala, byla to anomálie. Byla geniální,“ řekla její dcera Lisa Simone Kelly.

”Lidi si myslí, že šla na pódium a tam se z ní stávala Nina Simone. Moje matka byla ale Nina Simone 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. A tím začaly problémy. Všechno se rozpadlo,“ vysvětlila Lisa.

Už dlouho se mluví o hraném filmu, kde původně měla hrát vynikající zpěvačka Mary J. Bligeová, a poté se začalo uvažovat o Zoe Saldanaové, charizmatické herečce hispánského původu, která sice v mládí prošla taneční průpravou, ovšem nijak výjimečným hudebním talentem nedisponuje. Možná i proto média a fanoušci výběr herečky tvrdě kritizovali. Film nakonec byl natočen, ale zatím ho nikde neuvedli. Je ve hvězdách, jestli vůbec někdy přijde do českých kin.

Lépe se cítila v Evropě než v Americe

Nina Simone se narodila v roce 1933 a největší úspěch měla v 50. a 60. letech minulého století, její vliv je ale v hudbě cítit dodnes. Měla klasické hudební vzdělání, které spojila s neskutečným bluesovým feelingem, a její unikátní hlas s hluboko posazeným vibratem vynikal ve nenapodobitelně melancholických skladbách.

Světu zanechala hity jako Little Girl Blue, I Put a Spell On You, Feeling Good, Don't Let Me Be Misunderstood, Sinnerman nebo To Be Young, Gifted and Black.

Vymyslela si pseudonym Nina Simone, protože se bála, že její věřící matka by nesnesla, aby hrála blues, tedy "ďáblovu hudbu". V té době bylo v USA běžné, že na koncerty chodili kazatelé a žádali zastavení produkce, protože blues prý pochází od satana. Během šedesátých let se stala Nina Simone poměrně slavnou, ale stále se setkávala s rasismem, na což reagovala mimo jiné v písni Mississippi Goddam, která byla v některých jižanských státech USA zakázána, a v coververzi slavné písně Billie Holidayové Strange Fruit. Celkově vydala asi čtyřicet desek a dočkala se velké popularity v Evropě, kde ve stáří i žila. V roce 2003 zemřela ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám