Hlavní obsah

Zemřel zpěvák hitu Louie Louie Jack Ely

Novinky, Stanislav Dvořák

Louie Louie byl nejen v šedesátých letech 20. století obrovský hit. Stovky interpretů se snažily o coververzi, a tak patří k nejpředělávanějším písničkám v dějinách. Na počátku se s ním proslavil Jack Ely, zpěvák skupiny The Kingsmen, který zemřel ve věku 71 let.

Louie Louie

 
Článek

Zpěvákův syn Sean Ely sdělil médiím, že otec zesnul doma v Oregonu s rodinou po dlouhé nemoci.

Zásadní hit Louie Louie napsal už v roce 1955 Richard Barry, ale proslavil jej až během šesté dekády Ely. Krátce po úspěchu tohoto hitu se zpěvák s kapelou pohádal a odešel.

Nedbalá výslovnost textu vedla tehdejší FBI k vyšetřování, jestli nejde o nemravnost. Skončilo to humorně. Po dlouhém šetření nakonec agenti FBI sdělili ve výsledné zprávě, že text je vždy nesrozumitelný, ať už se píseň přehrává jakoukoli rychlostí.

Elyho nahrávka vyvolala lavinu coververzí – pokusili se o ní velikáni hudební historie jako Beach Boys, Otis Redding či The Kinks. Punkově to pojali Iggy Pop a také The Clash, existuje reggae verze od kultovních Toots and the Maytals a stovky dalších – hráli ji třeba The Sonics, Blondie, Bruce Springsteen, Motorhead a Led Zeppelin.

Reklama

Výběr článků

Načítám