Hlavní obsah

Část indiánů se zastala „rasistické” komedie. Nově do ní dají poučku

Novinky, Stanislav Dvořák

Poté, co minulý týden část herců odešla z natáčení komedie Ridiculous 6, protože prý uráží indiánské kmeny, se situace částečně obrátila. Někteří indiáni se filmu zastávají a producenti slibují, že bude obsahovat vysvětlující poučku.

Foto: Warner Bros.

Humor Adama Sandlera není zrovna intelektuální.

Článek

„Toto není pravdivé zobrazení původních Američanů!” Takovou poučku uvidí diváci na konci americké komedie Ridiculous 6. Producenti se tak vyhnou případným žalobám a poučka se připojí k dlouhé řadě úsměvných prohlášení původem z USA, jako je třeba proslulé: „Káva může být horká.”

Minulý týden si několik příslušníků kmene Navahů stěžovalo, že je film urážlivý. Hlavně je urazily parodie na indiánské ženy, jako byla třeba postava Ta, která nenosí podprsenku, nebo indiánka, která močila a kouřila dýmku míru, což je poněkud vulgární, ale ani věcně to nedává smysl. Film také špatně zobrazuje indiánské kostýmy i obydlí.

Američanka navažského původu Allison Youngová řekla, že jim vedení navrhlo, aby odešli, když jsou tak citliví. „Postávala jsem tam a draly se mi slzy do očí. Nechtěla jsem brečet, ale šlo to na mě. Tohle měla být komedie, která rozesměje, takový film by neměl vzbuzovat podobné pocity.“

Nejde o dokument

Většině lidí ale film nevadí. Indián Bonifacio Gurule, který v něm nadále hraje, řekl, že jde o komedii, nikoli dokument. Tím je to pro něj vyřízené. Komedie navíc zesměšňuje všechny možné národy a skupiny, takže není zaměřená proti nikomu.

Scenárista a herec Adam Sandler, známý svými přisprostlými komediemi, neposkytl žádný komentář pro média, ale v soukromí se podle magazínu RollingStone hercům omlouval.

Jeden z producentů přislíbil, že do filmu přidá prohlášení, že se nejedná o pravdivé zobrazení původních Američanů (tedy indiánů).

Reklama

Výběr článků

Načítám