Hlavní obsah

Petice na hudební scéně: Nickelback nechtěli v Londýně, Bono měl skončit

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební svět je v mnoha ohledech svérázný. Jedni se v něm o něco snaží, další dělají vše pro to, aby jim jejich úsilí jakkoli zmařili. V posledních letech vzniklo například několik petic, které požadovaly kroky zamezující rozličným aktivitám některých umělců stůj co stůj. Jako příklad za všechny vybíráme osm nejslavnějších.

Foto: Live Nation

Nepřátelé kapely Nickelback nechtěli, aby hrála v Londýně.

Článek

1. Nickelback se nesmějí vrátit

V roce 2014 se na serveru Kickstarter, jehož prostřednictvím mnozí umělci shromažďují peníze od fanoušků na své projekty, objevila žádost o příspěvek na kampaň nazvanou Nedovol, aby se Nickelback vrátili.

Výtěžek měl jít na konto členů kanadské rockové skupiny Nickelback jako „pobídka“ k tomu, aby v rámci svého nadcházejícího turné vynechali koncert v Londýně. Úspěch ale nepřišel. Vybralo se pouze 228 liber od 60 osob, což by členy Nickelback jako honorář jistě neuspokojilo.

Zpěvák kapely Chad Kroeger řekl: „Celá ta věc je velmi zábavná. Věřím, že peníze, které se vybraly, půjdou na nějaké dobré účely.“

2. Bono, odejdi!

V roce 2008 se na serveru Thepoint. com objevila petice, která vyzývala zpěváka irské skupiny U2 Bono Voxe k tomu, aby ukončil kariéru. Strůjci kampaně to obhajovali tím, že Bono je „obludný“, a proto je třeba, aby odešel. Výsledek je ale známý – Bono pokračuje, na kampaň už si nikdo nevzpomene.

Foto: ČTK

V roce 2008 chtěli, aby Bono Vox skončil.

3. Metallica a hon na medvědy

V roce 2014 proběhla na Facebooku petice, za kterou stál Richard Fraser. Jeho záměrem bylo přimět pořadatele britského festivalu Glastonbury, aby z programu vyškrtli americkou metalovou legendu Metallica za to, že její zpěvák James Hetfield komentoval osmidílný televizní seriál o lovu medvědů na Aljašce a sám je zanícený lovec.

Foto: ČTK

Jamese Hetfielda z Metalliky nemají rádi ochránci zvířat.

U petice stálo: „Nejde o hon kvůli potravě nebo přežití. Zvíře bývá často jen zraněno a je vystaveno obrovské bolesti, kterou může, ale nemusí přežít.“ Podepsalo ji 25 tisíc lidí, kapela však na festivalu vystoupila.

4. Kanye West nesmí na Glastonbury

Aktuálně probíhá internetová petice, která požaduje, aby organizátoři festivalu Glastonbury stáhli z programu amerického rappera Kanyeho Westa za jeho veřejné urážky kolegů z hudební branže. Je pod ní podepsáno na 135 tisíc osob. Pořadatelé nicméně tvrdí, že West letos na festivalu vystoupí.

5. Justin Bieber patří do Kanady

Loni se na internetu odehrála petice, která vyzývala americké státní orgány, aby deportovaly zpěváka Justina Biebera do země, ve které se narodil, tedy Kanady.

V Americe byl odsouzen za vandalismus, neboť házel vajíčka na sousedův dům. Soud mu uložil dvouletý podmíněný trest, veřejně prospěšné práce a kurzy na zvládání hněvu. Sousedovi navíc musel zaplatit odškodné ve výši 80 900 dolarů, což je v přepočtu zhruba 1,6 miliónu korun. Bieber měl také autonehodu, kterou zavinil vlastní nedbalostí, a koketoval s drogami. Pod petici se podepsalo 200 tisíc Američanů. Celý případ nakonec řešil Bílý dům, který rozhodl, že Bieber může v Americe zůstat.

6. Deset miliónů pro Weezer

James Burns, antifanoušek americké rockové skupiny Weezer, uspořádal v roce 2010 sbírku, jejímž cílem bylo shromáždit deset miliónů dolarů na ukončení činnosti kapely. Weezer tu jsou stále.

7. Brit Awards pro koně

V listopadu 2013 kopl londýnského rappera Dappyho do obličeje kůň a umělec skončil se zraněním v nemocnici. Část posluchačů, kteří nepatří mezi hudebníkovy příznivce, uspořádala petici, jejímž cílem bylo přimět pořadatele britských výročních cen Brit Awards, aby předali ocenění koni, který rappera zranil.

Měl ho dostat za „zásluhy o hudbu“. Pod petici se podepsalo devět tisíc lidí, kůň ale na cenu nedosáhl.

8. R. Kellyho hymna

V roce 2013 se fanoušci amerického zpěváka R. Kellyho rozhodli zorganizovat sbírku podpisů pod dopis adresovaný prezidentovi Spojených států Baracku Obamovi. Požadovali, aby rozhodl o změně americké hymny a tu současnou nahradila Kellyho písnička Ignition.

Dopis podepsalo dvanáct tisíc lidí, úspěch ale nepřinesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám