Hlavní obsah

Miro Šmajda má Terrapii, rockovou kapelu

Právo, (jaš)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Miro Šmajda natočil po své úspěšné účasti v televizní soutěži Česko-Slovenská SuperStar v roce 2009 dvě sólová alba. Stylově na nich přinesl líbivé melodické písničky na rockovém hudebním základu a na naší i slovenské hudební scéně se dostatečně etabloval.

Foto: archív Terrapie

Miro Šmajda (druhý zprava) se svou kapelou Terrapie

Článek

Loni se rozhodl natočit třetí sólovou desku. Jeho doprovodná kapela ale už předtím zaznamenala několik změn v sestavě, a tak když se svými víceméně novými spoluhráči seděl a klábosil v restauraci u pivka, přišel spontánní nápad založit rockovou kapelu, která nebude mít ve štítu jeho jméno. Tehdy se na světě zjevila Terrapie. Minulý měsíc vydala debutové album.

„Šel jsem do studia natáčet sólovou desku a natočil jsem album kapely,“ usmívá se Šmajda a konstatuje, že Terrapie je jediná skupina na světě, ve které jsou tři Češi, jeden Slovák a texty jsou ve slovenštině.

„Neznamená to, že v budoucnu už nenahraju další sólovou desku. V tuto chvíli jsem ale zpěvákem rockové kapely Terrapie, která je ve srovnání s písněmi mé sólové dráhy tvrdší, dravější a expresivnější,“ konstatuje Šmajda.

„Tvrdá hudba mi byla vždycky bližší. Když jsme se tedy rozhodli založit Terrapii, mohli jsme si dovolit skládat rockovější písničky, což mě velmi potěšilo. Při nahrávání mých sólových desek jsme byli ovlivněni názory a přesvědčeními lidí ze šoubyznysu. Většinou měli pocit, že když budou mé písničky jemnější, budou se lépe prodávat. Najednou jsme ale zjistili, že se to dá dělat úplně jinak, po svém. Jako kapela jsme teď nezávislí. Není to jednoduché, protože nemáme oporu v penězích nebo kontaktech. Zase nám ale nikdo nediktuje, co máme dělat. Pocit svobody je fajn,“ uzavírá ještě Šmajda.

Reklama

Výběr článků

Načítám