Hlavní obsah

Clint Eastwood: Zabít Michaela Moora není špatný nápad

Novinky, Stanislav Dvořák

V Hollywoodu to zase zajiskřilo. Clint Eastwood a Michael Moore jsou dva slavní filmaři, kteří se opravdu „nemusí“, a Eastwood tentokrát na CinemaConu v Las Vegas perlil.

Foto: Profimedia.cz

Clint Eastwood

Článek

Moore je velkým kritikem střelných zbraní (na rozdíl od Eastwooda) a v minulosti se negativně vyjadřoval o filmu Americký sniper. I podle některých dalších lidí svým způsobem oslavuje střílení a válku.

„Každý říká, že jsem vyhrožoval zabitím Michaela Moora, což není pravda. Ale není to špatný nápad,“ řekl herec a režisér.

„Před lety se mě někdo ptal, co bych udělal, kdyby přišel do mého domu chlap jako Moore a začal natáčet, jako to udělal Charltonu Hestonovi… říkal jsem si, kdyby byl na vašem pozemku, myslím, že ho můžete zastřelit,“ dodal Eastwood, který ale svého „soka“ nikdy osobně nepotkal.

Při vzpomínání na svou dlouhou kariéru uvedl, že ze svých filmů má nejraději Nesmiřitelné, Million Dollar Baby a Psance Joseyho Walese. K žádnému starému filmu se ale vracet nechce, pokračování nejsou jeho styl.

Michael Moore natočil tři z šesti komerčně nejúspěšnějších dokumentů všech dob. Dostal Oscara za film na téma střelných zbraní a masakru na střední škole Bowling for Columbine a také nominaci za dokument o americkém zdravotnictví Sicko. Film Fahrenheit 9/11 si odvezl Zlatou palmu z festivalu v Cannes.

Diváci obdivují jeho kreativitu a vtip, ale jako režisér je také terčem ostré kritiky, protože podle mnohých překračuje hranice, jichž by se měl opravdový dokumentarista držet. Některá fakta vynechává a pomocí střihu vytváří efektní, avšak někdy ne úplně pravdivý obraz událostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám