Hlavní obsah

Poprockové Horizonty s Pavlíčkovou kytarou

Právo, (VLA)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrý nápad měli organizátoři cyklu Nové horizonty, když v šesti koncertech prostřednictvím orchestru rozhlasových symfoniků (SOČR) představili v pražské Smetanově síni hudbu s více žánrovými přesahy.

Foto: ČTK

Rockový kytarista Michal Pavlíček

Článek

Na jeho zakončení zaplnili v pondělí sál příznivci našeho nejlepšího rockového kytaristy Michala Pavlíčka, hlavní hvězdy večera.

SOČR vedený specialistou na podobné formy Janem Kučerou uvedl premiéru Koncertu pro elektrickou kytaru a orchestr Petra Wajsara s Pavlíčkem jako sólistou. Pavlíček kromě toho předvedl i několik vlastních skladeb.

Wajsarův koncert zní sice v jednom celku, ale tvoří ho tři věty. Od počátku dává sólistovi možnost ukázat především melodickou líbivost a technickou zručnost, v závěru i s více poprockovými idiomy, což pomáhá kytaře ještě zdůraznit i menší rytmická sekce (baskytara, bicí nástroje).

Úspěch byl veliký a po přestávce ho Pavlíček ještě znásobil pěti svými skladbami, v nichž vystřídal dvě kytary. Jejich filmový ráz upozornil na Pavlíčkovu všeobecnou autorskou nápaditost.

Reklama

Výběr článků

Načítám