Hlavní obsah

Výstava Henriho Rousseaua v Praze se odkládá

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávána výstava slavného francouzského malíře Henriho Rousseaua zvaného Celník se v Praze odkládá až na podzim roku 2016.

Foto: Repro katalog NG

Henri Rousseau, Vlastní podobizna (Já – portrét, krajina)

Článek

Původně měla Praha hostit od léta reprízu expozice, která je v současné době v Benátkách v Dóžecím paláci.

Vše ale značně zkomplikoval fakt, že Česká republika do Itálie nezapůjčila slavný malířův autoportrét nazývaný též Já – portrét, krajina.

Scházel symbol

V Benátkách toto ceněné dílo citelně chybí, protože ho organizátoři považovali za symbol výstavy, kterou pořádají Musei Civici a pařížské Musée d’Orsay a jež představuje na čtyřicet obrazů Henriho Rousseaua z celého světa.

Podle generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta italská strana dodala až koncem února potvrzení zvané imunity from seizure čili dokument zaručující nezabavitelnost uměleckého díla. A poté, co byly na výstavě ve Vídni zabaveny obrazy klasiků české avantgardy kvůli kauze s firmou Diag Human, jsou české úřady v tomto ohledu obzvláště ostražité.

„Teprve když jsme opožděně dostali od Italů potvrzení o nezabavitelnosti díla, tak jsme se 27. února mohli obrátit na ministerstvo kultury se žádostí o souhlas k zápůjčce obrazu do Benátek,“ uvedl Fajt. Žádost tedy na ministerstvo dorazila pouhých osm dní před zahájením výstavy v Dóžecím paláci.

Až podzim 2016

Po týdnu posuzování ministerstvo odmítlo dát souhlas. Národní galerie se odvolala ve snaze vyjít Italům co nejvíce vstříc. Tisková mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková ale ve stanovisku poskytnutém Právu uvedla, že „v žádosti nadále existovaly podstatné vady, které bránily pokračování v řízení“.

Italové poté na vystavení pražského obrazu rezignovali, což je pochopitelné, protože bylo už dva týdny po otevření výstavy a převoz obrazu byl stále v nedohlednu.

Jiří Fajt osobně odjel do Paříže, aby řediteli Musée d’Orsay, který akci spolupořádá, vše vysvětlil včetně požadavku české strany, aby každá zápůjčka uměleckého díla ze státních sbírek byla včas a s předstihem garantována dokumentem zaručujícím nezabavitelnost.

Dohodl tam, že Francie zapůjčí na podzim 2016 do Prahy deset významných Rousseauových obrazů na výstavu, která bude věnována tomuto zakladateli moderního malířství.

Současně Musée d’Orsay s Národní galerií chystají výstavu Paříž – Praha o době kolem roku 1900, která bude představena v obou zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám