Hlavní obsah

Do Plzně vtrhnou tanky Sherman, swing i rockové legendy Lynyrd Skynyrd

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý začátek května v Plzni bude nepřetržitou oslavou osvobození americkou armádou a současně i přehlídkou projektu Evropské hlavní město kultury. Lidé zažijí historické americké tanky, auta, letadla, celé vojenské tábory, současnou techniku, setkání s veterány a spoustu koncertů včetně prvního vystoupení americké rockové skupiny Lynyrd Skynyrd na českém území.

Foto: slavnostisvobody.cz

Americká historická bojová technika v Plzni

Článek

Hlavní program proběhne 1. až 6. května. V Borském parku vyroste autentický vojenský tábor 16. obrněné divize s dobovou technikou a ukázkami života vojáků. Současnou armádu zase představí Checkpoint Raiders, expozice americké pěchoty a jejich ubikací a také prezentace české armády.

Náměstí Republiky navíc 1. května uvidí od 10.00 rekonstrukci příjezdu amerických tanků z roku 1945. Ve 14.00 zahájí oslavy za účasti veteránů v Borském parku a v 19.30 začne na ploché dráze Borská pole plzeňská kulturní událost roku – první český koncert legendy jižanského rocku, skupiny Lynyrd Skynyrd.

Foto: Profimedia.cz

Lynyrd Skynyrd

V sobotu 2. května proběhne inscenace náletu na nádraží Koterov od 10.00. Náměstí Republiky pak od 11.00 zažije Den s Českým rozhlasem Dvojka, ve 13.30 koncert Ladi Kerndla, v 15.00 přijde americká armádní skupina Rhine River Ramblers a v 16.40 Marta Kubišová a kapela Petra Maláska.

V 19.00 začne slavnostní večer v režii Václava Marhoula, kde vystoupí Melody Makers, Mydy Rabycad či Taxmeni a bude se tančit v lidových kostýmech. V KD Peklo se koná od 22.00 electro-swingový večer.

„Dva roky byly naprosto zásadní, 1945 a 1990, naší ambicí je dostat se do roku 1990. My jsme vsadili na obyčejnost a veterány,” popsal Václav Marhoul, který oslavu vidí hlavně jako „tancovačku”, ale i setkání s veterány.

V neděli od 10.50 projede Sukovou ulicí a Klatovskou třídou na náměstí Republiky velký konvoj vojenských vozidel, v 11.20 mají přeletět vojenská letadla nad městem a náměstí Republiky bude opět plné hudby – od 10.30 účinkují Orchestr Atlantis, Josef Vejvoda Trio, folklórní soubory a vnučka generála Pattona, zpěvačka Helen Patton.

Reklama

Výběr článků

Načítám