Hlavní obsah

RECENZE: Sheppard a odzbrojující popová lehkost

Právo, Jaroslav Špulák

Čtyři singly zatím vygenerovalo debutové album australské indiepopové kapely Sheppard. Pravda, u protinožců vyšlo již loni v létě, na náš trh se ale dostává až nyní. Protože se všechny čtyři písničky v rádiích i hitparádách dobře ujaly, není divu, že se kapela dere do Evropy a dál.

Foto: Universal Music

Australští Sheppard jsou na scéně šest let.

Článek

Sheppard založili v roce 2009 sourozenci Amy a George Sheppardovi. Postupem času k sobě přijali další spoluhráče a z dua vznikla regulérní kapela, která vlastně při své autorské činnosti nečiní nic zvláštního. Skládá jen dobré písně s bezstarostnými texty.

Na debutové desce Bombs Away je jedenáct skladeb a hned první, Geronimo, nastavuje laťku vlastně pořádně vysoko. V některých zemích to dokonce byla skladba, která z prvního místa singlové hitparády sesadila globálně uznávanou hitovku Happy od Pharrella Williamse.

Foto: Universal Music

Album alba Bombas Away.

Příjemné písničky, které jsou ve druhém plánu další potenciální rádiové hity, přitom při poslechu alba Australanů přicházejí jedna za druhou. Jako by je Sheppard psali s naprostou lehkostí a přirozeností. Dali jim voňavou letní atmosféru, hudební doprovod nepřekombinovali a nechali jej průzračný, aby bylo patrné, jak instrumentální linky podporují ty pěvecké, a absenci jednoho výrazného zpěvu nahradili sborovými party, které jsou až odzbrojující.

Na téhle desce nenajdeme nic, co by vyrazilo dech. Jedenáct písniček je ale tak příjemných, nadčasových a charismatických, že je těžké album vypnout, ba se s ním na konci rozloučit. Sheppard servírují písně k jakékoli činnosti. Nenutí posluchače vnímat detaily, naopak poukazují na to, že kus radosti nese každá dobře vymyšlená melodická linka.

Sheppard: Bombs Away
Universal Music, 41:05

Celkové hodnocení: 70 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám