Hlavní obsah

RECENZE: Sestry, které fotografovaly Karla Čapka i Fučíka

Právo, Jan Šída

Před objektivem jejich fotografického přístroje doslova defilovaly výrazné osobnosti našich i světových dějin. Právě díky nim vznikl snímek spisovatele Karla Čapka se smutnýma očima. Byl prvním zákazníkem v ateliéru a právě se dozvěděl o Mnichovské dohodě.

Foto: katalog výstavy

Před objektivem přístroje Staši Fleischmannové a Olgy Houskové defilovaly výrazné osobnosti našich i světových dějin (André Breton, nedatováno © Staša Fleischmannová).

Článek

Výstava Foto Oko představuje v pražské Leica Gallery tvorbu fotografek Staši Fleischmannové a Olgy Houskové.

Dvojčata se narodila rok po první světové válce jako sestry Jílovské. Studovala na Státní grafické škole u Jaromíra Funkeho a v devatenácti letech měla coby první dívky u nás fotografický ateliér.

Foto: Právo - Jan Šída

Výstava Foto Oko představuje v pražské Leica Gallery tvorbu dvou fotografek, Staši Fleischmannové vlevo) a Olgy Houskové.

Kurátor Josef Moucha pojal celou výstavu jako představení zásadních životních etap obou sester. Zahrnuje rodinné fotografie, dále společnou ateliérovou tvorbu a mapuje i jejich rozdílné umělecké a životní cesty. Olga zaznamenávala v totalitním Československu představení pražského Vinohradského divadla, zatímco Staša se po emigraci věnovala ve Francii kolážím ze svých fotografií.

Housková má ráda kontrast černé i bílé a využívá všech možných odstínů mezi oběma krajnostmi. Své divadelní fotografie koncipuje téměř jako barokní obrazy, hraje si se stíny i polostíny.

Portréty Fleischmannové mají v sobě jemnější kontury. Díky tomu získávají tváře slavných modelů (Fučík, Pasternak, Čapek) prostorovou plasticitu.

Zatímco její koláže pracují s výraznými barvami a abstraktním tvarem.

V případě tvorby sester je patrné, že dokumentární zpracování skutečnosti a umělecké ambice mohou jít ruku v ruce. I když většina děl má historickou hodnotu, nelze pominout ani jejich estetickou svébytnost.

Foto Oko: Staša Fleischmannová, Olga Housková
Leica Gallery, Praha, do 14. června

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám