Hlavní obsah

Začalo natáčení Renčova filmu o Lídě Baarové

Natáčení filmu Filipa Renče s pracovním názvem Hodina pokušení o prvorepublikové filmové hvězdě Lídě Baarové oficiálně začalo v pondělí na Olšanských hřbitovech v Praze. Na místě byli představitelka hlavní role Táňa Pauhofová, Simona Stašová a Martin Huba v roli jejích rodičů, Pavel Kříž jako Adolf Hitler a rakouský herec Karl Markovics. Ten ztvární říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse, s nímž hlavní hrdinka před válkou udržovala milostný vztah.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Táňa Pauhofová

Článek

„Trvalo dlouho, než se tento projekt podařilo realizovat. Natáčet se bude kromě České republiky také v Polsku a v Německu,” řekl producent a společník společnosti NoGup Agency Fawad Nadri. Barrandovské studio na plátně zastoupí berlínský Babelsberg, premiéra má být v příštím roce.

Film zachytí předválečnou dobu i konec druhé světové války, období, jež se výrazně podepsalo na kariéře i soukromí herečky. Pauhofová musela změnit barvu vlasů, protože Baarová byla tmavovláska. V dalších rolích se objeví německý herec Gedeon Burkhard, ztvárňující dalšího partnera Baarové Gustava Fröhlicha, Klára Issová a Zdena Procházková, která si zahraje titulní hrdinku ve vyšším věku. Rozpočet snímku, který Renč připravoval 15 let, činí 80 miliónů korun. První záběry byly natočeny před Velikonocemi na vrcholu zasněžené sjezdovky Pláně nad Špindlerovým Mlýnem, který nahradil švýcarské centrum Davos.

Podle režiséra nepůjde o hereččin životopis, ale o výsek z jejího života od roku 1936. „Bude odrazem doby i české mentality uměleckého světa 30. a 40. let u nás i v Německu,” uvedl. Autorem scénáře byl Ivan Hubač.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Renč

Oficiálnímu rozjezdu natáčení asistovali u vchodu Olšanských hřbitovů statisté v černých uniformách i nablýskané prvorepublikové mercedesky. Klapky se nakonec chopil Pavel Kříž. „To není film o Hitlerovi, ale o Lídě Baarové,” odháněl zájem fotografů.

Martin Huba přiznal, že je v českých filmech využíván častěji než v těch slovenských. „Z každého mám radost, je to pro mě velké zázemí, jistota i obohacení mé umělecké práce,” řekl.

Lída Baarová poprvé stanula před kamerou v roce 1931 a hrála ve třech desítkách českých filmů. Její život i kariéru tvrdě poznamenal blízký vztah ke Goebbelsovi, jehož úmysl se kvůli ní rozvést zastavil až Hitler. Po válce byla obviněna z kolaborace a strávila přes rok ve vězení. Po únoru 1948 emigrovala a v 50. letech hrála v italských a španělských filmech, mimo jiné ve Felliniho Darmošlapech. Zemřela zbavená svéprávnosti 27. října 2000 v Salcburku ve věku 86 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám