Hlavní obsah

Skupina Kofe-In má animovaný klip ke zhudebněné Ortenově básni

Novinky, Jaroslav Špulák

Animovaný klip k písničce Dívčí z předloňského alba Dobré nebe představila opavská rocková skupina Kofe-In. Na jeho vzniku se kromě ní podíleli výtvarnice Kristýna Krahulcová a animátor Vladimír Jaške.

Videoklip k písní DívčíVideo: Kofe-In

 
Článek

Text písně je báseň tragicky zesnulého prvorepublikového básníka Jiřího Ortena (1919–1941), jehož smrt je mimo jiné ve videoklipu zobrazena.

„Víme, že to na našem albu Dobré nebe není typická singlovka,“ připouští zpěvák Jan Kunze. „My si ale v poslední době stejně řekli, že nebudeme vymýšlet a tlačit jenom písně, které by mohly být hity. V tomto ohledu se chceme trochu osvobodit od pravidel šoubyznysu a právě skladba Dívčí nám k tomu připadala ideální. Napadl mě scénář, ve kterém jsem text propojil s životním příběhem Jiřího Ortena, a oslovili jsme Kristýnu a Vladimíra.“

Není to poprvé, kdy skupina Kofe-In zhudebnila nějakou báseň. Na první desce Osobní vesmír (2009) je písnička Sebe mi dej, jejíž hlavní fragment je od Francise Scotta Fitzgeralda. Na druhém albu Libertin (2011) je zase zhudebněná básnička Mileny Lukášové Aritmetika.

„K literatuře a poezii jsem měl vždycky blízko,“ říká Kunze.

„Občas se stane, že mi v hlavě utkví nějaký text, se kterým se bytostně ztotožňuju. Týká se to mimo jiné i Ortenovy básně Dívčí. Je krásný, lyrický, hezky napsaný a přijde mi, že je psaný aktuálním jazykem, což u prvorepublikových básníků z dnešního pohledu není příliš obvyklé. Předloni, při nahrávání třetí desky, jsme se s kolegy z kapely domluvili, že tuto báseň zpracujeme do našeho repertoáru,“ dodává.

Po třech albech se skupina Kofe-In v budoucnu hodlá věnovat vydávání jednotlivých singlů, které by případně chtěla vyzbrojit videoklipy.

Reklama

Výběr článků

Načítám