Hlavní obsah

Poláci i Ukrajinci ruší koncerty Bregoviče, měl chválit obsazení Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři polského hudebního festivalu v Osvětimi zrušili vystoupení známého balkánského umělce Gorana Bregoviče kvůli jeho návštěvě ukrajinského poloostrova Krym, anektovaného loni Ruskem. Bregović na Krymu koncertoval 26. března a údajně měl vychvalovat Rusko, neodsoudit jeho nelegální obsazení oblasti a zároveň vyzvat Západ, aby se „vyléčil ze své paranoie”, uvedla agentura AFP.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Goran Bregovič

Článek

Známý rockový festival Life Festival Oświęcim (LFO) se koná každoročně v jihopolském městě, kde se v minulosti nacházel nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor. První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2010. Organizátoři na internetových stránkách uvedli, že LFO vystupuje „proti válce a všem formám agrese, rasismu, antisemitismu a porušování lidských práv“.

V této souvislosti odsoudili Bregovičova slova, která pronesl během návštěvy krymského přístavu Sevastopol s tím, že jsou „v rozporu s hodnotami, které vyznávají zakladatelé festivalu“. „Proto jsme se rozhodli zrušit jeho plánované vystoupení na letošním festivalu v červnu,“ uvedli.

Bregovičovu návštěvu Krymu kritizovaly i ukrajinské úřady. Jak uvedlo ministerstvo zahraničí v Kyjevě, umělec vstoupil na Krym bez toho, že by prošel povinnou pohraniční kontrolou na ukrajinském území, za což by mu měl hrozit určitý postih či zákaz vstupu do země. Goran Bregović přiletěl do krymského Simferopolu z Moskvy. Ukrajinští organizátoři již v reakci na tuto cestu zrušili hudebníkův koncert v Kyjevě, který byl plánován na 16. května.

Balkánský skladatel a producent Goran Bregovič se narodil v roce 1950 v Sarajevu, v tehdy ještě komunistické Jugoslávii. Matka byla srbské národnosti, otec Chorvat. Mezinárodní úspěch mu přinesla spolupráce s režisérem Emirem Kusturicou, je autorem hudby ke kultovním Kusturicovým filmům Underground, Arizona Dream a Dům k pověšení a dále složil soundtracky k desítkám filmů dalších režisérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám