Hlavní obsah

Turínské plátno bude vystaveno v Itálii

Právo, (kč)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V katedrále v severoitalském Turíně bude od 19. dubna do 24. června vystaveno slavné plátno, na němž je otisk těla muže, který byl před smrtí bičován, hlavu měl zraněnou trny, byl ukřižován a jeho bok kdosi probodl kopím. Přesně tak evangelia v bibli popisují zranění a smrt Krista.

Foto: ČTK

Slavné Turínské plátno

Článek

Někteří tvrdí, že otisk je středověký padělek ze 14. století, nebo dokonce dílo vytvořené renesančním géniem Leonardem da Vinci, jiní věří, že jde o původní Kristův rubáš z doby 1. století našeho letopočtu.

Už v roce 1390 papež Klement VII. vydal bulu, v níž se uvádí, že „obraz“ byl na plátno jen zručně namalován.

Klement však dílo nikdy neviděl a sám měl problémy s tím, aby byl věřícími za papeže vůbec uznáván. Turínské plátno však rozhodně není dílo vytvořené štětcem malíře.

Jediné, k čemu ho lze připodobnit, je rentgenový snímek nebo fotografický negativ. Jak ale vzniklo, není dodnes uspokojivě objasněno. Zajímavé je, že už byzantští umělci odpradávna věděli o existenci podoby Krista nenamalované lidskou rukou a v ikonách se snažili takový otisk napodobit.

Plátno bylo po staletí určeno k veřejnému vystavování a navzdory nešetrnému zacházení nevybledlo, ale dodnes dokáže lépe než kterákoli kázání či umělecké dílo svým smutkem ve smrti a klidem po velkém strádání oslovit i ty, kteří nejsou věřící.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám