Hlavní obsah

Animovaný horor i Mumínci na Anifilmu v Třeboni

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Anifilm láká 5. až 10. května do Třeboně. V soutěži celovečerních filmů se utkají třeba Mumínci na riviéře podle knih spisovatelky a ilustrátorky Tove Janssonové a španělský horor Posedlý.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Malebná Třeboň se stává centrem animovaného filmu.

Článek

„S velkým zájmem je na Anifilmu tradičně sledována soutěž celovečerních filmů, kterých i letos festival uvede deset. V kategoriích pro děti a pro dospělé se střetávají větší produkce se zvučnými hollywoodskými jmény i komerčnějším potenciálem s tituly nezávislých umělců,“ uvedla Gabriela Zajícová.

Jde například o tituly Šutry v kapsách lotyšské animátorky Signe Baumaneové tvořící v prostředí nezávislé newyorské scény, Prorok podle knihy Kahlila Gibrana, pod kterým je podepsáno hned devět slavných režisérů animovaného světa (mj. Bill Plympton, Joan C. Gratz, Joann Sfar, Nina Paley, Tomm Moore). Herečka Salma Hayeková ho produkovala a zároveň se s Alfredem Molinou a Liamem Nessonem podílela na dabingu.

Dále je tu španělský hororový film Posedlý, který vyniká propracovanou plastelínovou animací, loutková Malá z rybárny od výtvarníka a režiséra Jana Baleje, lucemburský povídkový film Podivuhodné příběhy podle Edgara Allana Poea a Mumínci na riviéře, snímek podle spisovatelky a ilustrátorky Tove Janssonové plný laskavého humoru.

Japonský Giovanniho ostrov dostal zvláštní uznání poroty na festivalu v Annecy. Zachycuje události po druhé světové válce, kdy malý japonský ostrov obsadili Sověti. Soutěžit bude i další japonský film Příběh o princezně Kaguje a švédský snímek Cesta do říše Krále peří ztvárněný 3D animací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám