Hlavní obsah

Filmové premiéry: Samba, Diplomacie a Druhý valčík

Právo, Věra Míšková

Po fenomenálním úspěchu hitu Nedotknutelní natočili jeho autoři Olivier Nakache a Eric Toledano vážnější příběh Samba, ale s nadhledem a vtipem. Slavný režisér Volker Schlöndorff natočil drama Diplomacie z 2. světové války, kdy se rozhodovalo o osudu Paříže. Rumunský dokument Druhý valčík přibližuje atmosféru ve společnosti rok před pádem Ceausescovy vlády.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 14. týden

Článek

Samba

Upoutávka na film SambaVideo: AČFK

Sambu, který se přistěhoval do Francie ze Senegalu, hraje hrdina Nedotknutelných Omar Sy. Pracuje načerno v různých zaměstnáních a doufá, že brzy dostane povolení k trvalému pobytu. Když potká Alici – manažerku, která trpí syndromem vyhoření a dobrovolnickou prací se snaží dát svůj život zpátky dohromady, vznikne mezi nimi křehké pouto.

Samba, Francie 2014, drama/ komedie, 120 min., režie: Olivier Nakache, Eric Toledano, hrají: Omar Sy, Charlotte Gainsbourgová, Tahar Rahim a další.

Diplomacie

Upoutávka na film DiplomacieVideo: Film Europe

Je 25. srpna 1944, spojenci vstupují do města nad Seinou. Krátce před rozedněním se pařížský německý vojenský místodržitel Dietrich von Choltitz chystá splnit příkaz Adolfa Hitlera vyhodit do vzduchu pýchu všech Francouzů – Paříž. Všechny mosty a historické budovy jsou již podminované, ale město stále stojí a vyčkává. Z jakého důvodu Dietrich von Choltitz odmítá splnit rozkaz i navzdory své bezmezné věrnosti Německé říši?

Diplomacie, Francie/ Německo 2014, drama, 84 min., režie: Volker Schlöndorff, hrají: André Dussollier, Niels Arestrip, Robert Stadlober, Charlie Nelson a další.

Druhý valčík

Upoutávka na film Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988) Video: Cinema Glok

Dokument je dialogem otce a syna u televizní obrazovky, jež přenáší nezáživnou fotbalovou hru. Film poukazuje na banalitu i absurditu doby, v níž bylo skoro vše podřízeno zájmům tajné policie a korupci, fotbal nevyjímaje.

Druhý valčík, Rumunsko 2014, dokument, 97 min., režie: Corneliu Porumboiu.       

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám