Hlavní obsah

Jak se tunelovalo Rusko. Thriller chystá tvůrce hitu Social Network

Novinky, Stanislav Dvořák

Podle knihy Bena Mezricha, který napsal předlohu pro facebookový trhák Social Network, se chystá film Once Upon a Time in Russia (Tenkrát v Rusku). Jde o thriller o divokých „devadesátkách“ a mafiánech, kteří disponovovali tak neskutečnými částkami, že vedle nich vypadal Kožený jako amatér.

Foto: ČTK

Zesnulý ruský miliardář Boris Berezovskij

Článek

Firmy Warner Bros. a RatPac Entertainment získaly slibný text Bena Mezricha o Borisi Berezovském, odsouzeném za tunelování Aeroflotu a Autovazu. Popisuje divokou privatizaci obrovských firem za prezidenta Jelcina. Brett Ratner chce velký příběh o miliardách dolarů a zločinu produkovat s Jamesem Packerem a Johnem Chengem.

Nepředstavitelný majetek získal Berezovskij začátkem devadesátých let, šlo o banky, letecké společnosti, média a ropný průmysl. Jenže se později znelíbil Vladimiru Putinovi a jeho podnikání ztratilo ochranu. Berezovskij raději utekl do Velké Británie. V Rusku byl odsouzen k šesti letům vězení za rozkrádání Aeroflotu a k 13 letům za údajné vytunelování automobilky Autovaz.

V roce 2013 kritik Kremlu a miliardář Berezovskij zemřel, pravděpodobně se oběsil. Média spekulovala o sebevraždě, protože měl deprese a také utrpěl finanční ztráty. Tělo 67letého muže našel v Ascotu u Londýna tělesný strážce. Policie uvedla, že nemá důkazy o podílu druhé osoby na smrti.

Přítelkyně ruského miliardáře Kateřina Sabirovová však nadále tvrdí, že nespáchal sebevraždu. Údajně se chtěl usmířit s Putinem a vrátit do Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám