Hlavní obsah

Slavný Salif Keita na pražském Respectu

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Respect ohlásil hlavní hvězdy letošního ročníku, který proběhne 13. a 14. června na pražské Ladronce. Přijede africký hudebník s nominací na Grammy Salif Keita, který může být označen za „celebritu world music”, či dvojice Amadou & Mariam a zpěvačka Susheela Ramanová.

Foto: Rachot.cz

Salif Keita

Článek

Salif Keita dnes patří k nejslavnějším africkým umělcům. V mládí byl však v Mali outsiderem kvůli svému albinismu a po skromných začátcích přesídlil do Paříže, kde se mu otevřely větší možnosti. Kombinace západoafrické hudby s evropskou a americkou začala být během osmé dekády ve Francii módní, fascinovala rytmy i tradičními nástroji vedle  syntezátorů a kytar.

V novém tisíciletí se ale Salif vrátil do Mali, vybudoval si vlastní studio a vydal tam alba jako Moffou a později M'Bemba, na kterém hostovaly obrovské hvězdy typu Joe Zawinul, Wayne Shorter, Carlos Santana a Bill Summers. Další album La Différence věnoval boji proti diskriminaci albínů v Africe.

Africká dvojice Amadou & Mariam patří v západním světě rovněž k úspěšným. Hráli s Coldplay a s U2, vystupovali na vyhlašování Nobelovy ceny míru na počest Barracka Obamy. Manu Chao jim produkoval nahrávky Dimanche à Bamako, jedno z nejprodávanějších afrických alb všech dob.

„Letos jsme se rozhodli posunout žánrové hranice ještě dál než v minulosti,“ řekl ředitel festivalu Borek Holeček. Na zahajovacím koncertě v úterý 26. května vystoupí ansámbl Hortus Musicus z Estonska, ve svém žánru řazený – podobně jako Kronos Quartet – do první ligy. Spojení staré a soudobé hudby i etnických vlivů posouvá Hortus Musicus na zcela novou platformu. Koncert proběhne v Dvořákově síni Rudolfina a zazní na něm i skladby jednoho z nejlepších současných autorů Arvo Pärta komponované přímo pro ansámbl.

Naopak nejmladší generaci 6-10 let je určena interaktivní dílna DRUM-in bubeníka Miloše Dvořáčka ve čtvrtek 28. května v 10 hodin v Paláci Akropolis.

Hlavní festivalový víkend proběhne 13. a 14. června v parku Ladronka. Přijede britsko-indická zpěvačka Susheela Ramanová, kytarista Paolo Angeli ze Sardinie nebo zpěvačka Lula Pena, která čerpá podobně jako slavnější Mariza z portugalského stylu fado – ale na rozdíl od ní se orientuje na temnější vrstvy žánru.

Z Maďarska dorazí proslulá cikánská kapela Parno Graszt, stylové inovace z Velké Británie představí čtveřice Spiro s překvapivým mixem folku a minimalistických smyček. Jihoafrickou hudbu přivezou Abavuki, kombinaci Afriky a free-jazzu The Pyramids. Další informace a vstupenky na www.rachot.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám