Hlavní obsah

RECENZE: Vdovec z knihkupectví nedojal ani nezaujal

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v létě se přes českou literární scénu přehnal bestseller Muž jménem Ove populárního švédského blogera Fredrika Backmana.

Foto: nakladatelství Argo

Obal knižní novinky

Článek

Výrazně zčeřil stojatou hladinu knižní scény a pozměnil české vnímání současné švédské literatury, kterou převážná část čtenářstva brala jako silně orientovanou na žánr detektivky. Ukázal, že i humor je Švédům blízký.

Kniha spisovatelky Gabrielle Zevinové Příběhy opředený život A. J. Fikryho je mu až neuvěřitelně podobná.

Švédský Ove vyšel v červenci 2014, americký Fikry o tři měsíce dříve. Je tedy nemožné, aby se knihy vzájemně inspirovaly. Přesto jsou si hrdinové, jejich povahy, tragické osudy a cesty vzhůru k nepřehlédnutí podobné. Nabízí se tedy nutné srovnání, ze kterého vychází Backman jako jasný vítěz.

Knize Zevinové proti Ovemu chybí emoce. Snažila se vytvořit příběh, kterým dojme, zapomněla však na patřičné prostředky, uvěřitelné návaznosti v ději. V zásadním okamžiku chce hrdinovi nečekaně věnovat dítě. Běžně by autora napadlo děj gradovat, vytvořit napětí, přimět čtenáře zatajit dech. Nikoli však Zevinovou.

Její posuny děje jsou popisné, věcné, stylisticky odbyté. Události staví za sebe, ignoruje hru s časovými liniemi. Zatímco Backman odhaluje děj postupně, čímž dokázal vytvořit příběh, který čtenáře opravdu zasáhne, Zevinové se nepodařilo vtáhnout čtenáře do děje, natož ho přimět k alespoň částečné identifikaci s postavou.

I v její knize stojí ve středu románu zatrpklý vdovec s jasnými životními mantinely a pravidly, které nehodlá za nic na světě porušit. V minulosti přišel o ženu, která byla světlem jeho života, zcela zahořkl, zanevřel na svět a nemá chuť žít.

Zarputilé srdce samotářského nevrlého muže zlomí mateřská láska, nová přítomnost rodiny v jeho životě. V obou případech tedy čteme příběh muže, který se ze samého dna, na kterém nenacházel ani trochu radosti, pomalu dostává zpět do života.

Fikry je vzhledem k produkci nakladatelství Argo nezvykle lehkým prozaickým kouskem. Od závažnějších románů světové literatury, anglofonní tvorby a detektivních knih se odlišuje nenáročným vyprávěcím stylem a něhou okořeněnou zápletkou.

Přidanou hodnotou jsou příjemné literární odkazy. Jelikož je děj situován do prostředí malého knihkupectví, setkáme se v ní například s vychválením kanadské povídkářky Alice Munro či odkazem na dílo Edgara Allana Poea.

Gabrielle Zevinová: Příběhy opředený život A. J. Fikryho
Argo, překlad Pavel Bakič, 232 stran, 298 Kč

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám