Hlavní obsah

Yo-Yo Ma zahájí Dvořákovu Prahu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký violoncellista Yo-Yo Ma zahájí letos spolu s Českou filharmonií 8. ročník festivalu Dvořákova Praha. Na koncertě 7. září v Rudolfinu spolu provedou Violoncellový koncert h moll Antonína Dvořáka, zazní i jeho Druhá symfonie B dur, dirigovat bude Jiří Bělohlávek. Festival potrvá do 23. září a vede ho opět stejný tým jako loni v čele s uměleckým ředitelem Markem Vrabcem.

Foto: Jeremy Coward

Americký violoncellista Yo-Yo Ma zahraje Dvořákův koncert h moll.

Článek

Na tiskové konferenci představili organizátoři i další novinky. Komorní řadu koncertů festivalu Dvořákova Praha povede klavírista Ivo Kahánek. Kahánek jako kurátor vybral pro koncerty této řady i smyčcový Emerson Quartet a Tetzlav Quartet, zahraje i sám sólově či jako doprovazeč. V hlavní řadě festivalu se představí i britské orchestry Philharmonia Orchestra London s německým dirigentem Christophem Dohnányim a Academy of St. Martin in the Fields, rezidenčním orchestrem je Česká filharmonie, která na čtyřech koncertech bude pokračovat v provedení všech sudých symfonií skladatele.

Přijede i švýcarský Tonhalle Orchester z Curychu. V řadě koncertního uvedení oper uslyšíme Freiburger Barockorchester se sólisty s Mozartovým Don Giovannim, řídit bude René Jacobs. „Chceme pokračovat i nadále v katedrálních koncertech a pro letošek jsme připravili do katedrály sv. Víta duchovní koncert se skladbami estonského skladatele Arvo Pärta,“ oznámil Marek Vrabec s tím, že v dalších letech dojde i na oratoria Antonína Dvořáka.

Program pamatuje i na pořady pro mládež v tzv. Rodinném dnu, kdy v Rudolfinu uvítají děti s rodiči vystoupení britských komiků Classic Buskers.

Den před zahájením festivalu mohou tradičně vyjet 6. září zájemci Po stopách A.D. - tentokrát do Vysoké u Příbramě, do Vily Rusalka, kde zazní také Dvořákova hudba. Festival zakončí 23. září v Rudolfinu Česká filharmonie s dirigentem Semjonem Byčkovem a s Novosvětskou symfonií skladatele. Na všechny akce festivalu byl již zahájen předprodej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám