Hlavní obsah

Skupina A-ha se vrací. Na omezenou dobu

Právo, Jaroslav Špulák

Norská popová skupina A-ha svou činnost oficiálně ukončila v roce 2010. Nyní se však na hudební scénu vrací. Již 4. září hodlá vydat desáté album Cast In Steel, na kterém pracuje s producentem Alanem Tarneym.

Foto: ČTK

Skupina A-ha se proslavila již v osmdesátých letech.

Článek

„Na té desce je krásné, že ji můžeme dělat svobodně. Nemáme žádné smlouvy, netlačí nás termín turné. Je to jako v osmdesátých letech, kdy jsme začínali hrát na chatě mých rodičů. Nějaké nástroje, písnička a zpěv,“ uvedl v prohlášení kytarista Paul Waaktaar-Savoy.

Trio nicméně chystá sérii koncertů. 27. září vystoupí v Brazílii v rámci oslav 30. výročí festivalu Rock In Rio. Potom potěší fanoušky v Evropě, kde se vystoupí například 10. dubna 2016 ve Vídni. V dubnu příštího roku bude koncertovat i v Německu a Švýcarsku, plánuje oznámit i další místa.

„Dohodli jsme se, že se na omezený čas vrátíme. Uděláme jedno album a jedno turné. Je to skvělá příležitost, která nám umožňuje napsat další kapitolu naší kapely,“ řekl zpěvák Morten Harket.

Kapela A-ha vznikla v norském Oslo v roce 1982. První pauzu ve své práci vyhlásila v roce 1994. Po čtyřech letech se vrátila a fungovala až do roku 2010. Nyní přichází potřetí. Její dosud poslední album Foot of the Mountain vyšlo v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám