Hlavní obsah

Garderobiér Josef Carda bude sloužit Sirovi Karla Heřmánka

Právo, (rh)

Slavnou hru Ronalda Harwooda Garderobiér z divadelního prostředí uvede ve čtvrtek 26. března v premiéře pražské Divadlo Bez zábradlí.

Foto: archiv DBZ

Karel Heřmánek v roli hereckého barda Sira s půvabnou dívkou, kterou ztvárňuje herečka Eva Josefíková.

Článek

Sir Ronald Harwood, vlastním jménem Ronald Horowitz, se narodil v roce 1934 v Jihoafrické republice. Je autorem řady divadelních her, dramatizací románů, povídek a televizních scénářů, mj. i scénáře oscarového filmu Pianista. Svou hru, jíž vzdal poctu divadlu a divadelníkům, zasadil do Londýna během druhé světové války. Na Londýn dopadají bomby německé Luftwaffe, ale herecký bard, který si nechává říkat Sir, hraje své dvousté dvacáté sedmé představení Krále Leara. Je na konci sil, ale nechce si to přiznat. Poslední roli mu pomáhá dohrát jeho věrný životní průvodce, garderobiér Norman.

Autor hry byl kdysi sám garderobiérem sira Donalda Wolfita v Shakespearovské společnosti. Tuto svou zkušenost později využil při psaní hry, díky níž dosáhl v roce 1980 celosvětového uznání. O tři roky později vznikl podle jeho scénáře stejnojmenný film režiséra Petera Yatese s Albertem Finneym a Tomem Courtenayem v hlavních rolích. Film získal pět nominací na Oscara.

Foto: archiv DBZ

V roli garderobiéra Normana se představí Josef Carda (vlevo), Sira hraje Karel Heřmánek.

Divadlo Bez zábradlí uvádí od loňského roku Harwoodovu hru Kvartet v režii Petra Slavíka.

Nyní se rozhodlo k uvedení jeho nejslavnější hry, a to především pro dvě stěžejní herecké příležitosti v rolích garderobiéra Normana a Sira, kterých se chopí Josef Carda a Karel Heřmánek, jenž je rovněž režisérem inscenace Harwoodovy hry v překladu Jana Hančila.

Pro Josefa Cardu, který hraje v Divadle Bez zábradlí v dalších osmi inscenacích, je role garderobiéra Normana velkou příležitostí. „Nikdy jsem neměl vysněné role, ale po nazkoušení hry Garderobiér bych byl hodně naštvaný, kdyby mě role Normana minula,“ říká o své roli Carda. Tuto roli v minulosti vytvořili již Boleslav Polívka, Miroslav Táborský, Miloš Kopečný či Antonín Procházka, Sira si zahrál Milan Lasica, Martin Huba, Ladislav Frej či Petr Pavlovský. V inscenaci Divadla Bez zábradlí diváci dále uvidí Barboru Kodetovou, Danu Syslovou, Evu Josefíkovou, Zdeňka Duška a další herce.

Reklama

Výběr článků

Načítám