Hlavní obsah

Iva Janžurová se stane královnou Alžbětou II.

Právo, (rh)

Herečka Iva Janžurová bude jako královna Alžběta II. přijímat významné hosty na jevišti Stavovského divadla. Stane se tak ve hře anglického dramatika Petera Morgana Audience u královny, která má v nastudování činohry pražského Národního divadla premiéry 19. a 20. března v českém překladu Zuzany Joskové a režii Alice Nellis.

Foto: ND Martin Špelda

Iva Janžurová jako Její Veličenstvo královna Alžběta II.

Článek

Morgan je autorem převážně filmových scénářů. Audience u královny je jeho druhou známou hrou, v té první Frost/Nixon přivedl na jeviště sérii interview, v nichž v roce 1977 britský žurnalista vyždímal amerického exprezidenta. Později bylo toto drama zfilmováno. Nejslavnější je jeho „oscarový“ scénář k filmu Královna, v němž zachytil dramatické momenty, které královnu postihly po smrti princezny Diany. Televizní film The Deal pojednával o vztahu premiérů Blaira a Browna. Jeho posledním filmovým hitem jsou Rivalové (Rush) o vztazích mezi jezdci Formule 1 Jamesem Huntem a Niki Laudou, známý i z našich kin.

Její Veličenstvo Alžběta II., královna Spojeného království a dalších dominií britské koruny, je hlavní postavou této Morganovy hry. Jeden den v týdnu přijímá své premiéry ke konzultacím. A právě ty jsou námětem hry, která je pohádkou o monarchii v moderním světě. Divadlem o každodenní politice a politicích obecně, byť jsou v této hře přítomni prakticky všichni konkrétní premiéři od Winstona Churchilla přes Margaret Thatcherovou po Davida Camerona. Politika se všemi svými záludnostmi je konfrontována s jistým nadčasovým archaickým principem kontroly demokratické vlády.

Kromě Ivy Janžurové v roli Alžběty II. v inscenaci dále účinkují Jan Hartl, Igor Orozovič, Václav Postránecký, Igor Bareš, David Matásek, František Němec, Taťjana Medvecká, Miluše Šplechtová, Martin Pechlát a Milan Stehlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám