Hlavní obsah

Sedmý Velký knižní čtvrtek láká a nabízí

Právo, František Cinger

Od roku 2011 už sedmý Velký knižní čtvrtek nabízí patnáct žánrově pestrých knih. Od prózy přes detektivku, soubor povídek, literaturu faktu po díla, která jsou věnovaná dětem a mládeži.

Foto: ČTK

Velký knižní čtvrtek přináší také knihu hudebníka, básníka a textaře Jiřího Dědečka Hvězdy pražské zoo.

Článek

„Velký knižní čtvrtek funguje dnes jako stabilní akce na knižním trhu,“ řekl Právu za pořadatele Pavel Turner.

„Za předcházejících šest ročníků jsme se přesvědčili, že čtenáři na ni už čekají. Nejde jen o možnost pořídit si nový titul se slevou nebo o nabídku setkávat se s autory. Je to i jistá forma doporučení.“

V roce 2011 se stal inspirací jak britský „velký čtvrtek“, kdy v prvním říjnovém týdnu dostávají čtenáři bohatou nabídku, tak i připomínka u nás v minulém režimu živé tradice uváděcího čtvrtku. Tradice byla založena už v masarykovské republice, aby měl každý podnikatelský subjekt zaručen stejný přístup ke kupci.

Navíc nakladatelé dnes hledají možnost, jak nabídnout nové tituly nejen v předvánoční době, kdy se prodává jejich dominantní počet. I letos nás tedy čeká také podzimní Velký knižní čtvrtek.

„V uplynulých letech se výběr ustálil na dvanácti novinkách, ale letošní jaro se nám sešlo poměrně hodně silných titulů, a tak výběr nebyl jednoduchý. Nakonec jsme se přiklonili k variantě nabídku rozšířit a předložit čtenářům hned o tři knihy více. To je oproti minulým čtvrtkům změna, a věřím, že pozitivní,“ uvedl další zástupce pořadatele Ctirad Fuchs.

Setkání pro milovníky příběhů

S Petrou Soukupovou, Jiřím Padevětem, Petrem Janečkem, Emmou Pecháčkovou i zástupcem Zoo Praha Vítem Kahlem se milovníci příběhů budou moci setkat dnes v 17 hodin v Městské knihovně Praha na Mariánském náměstí. A týden poté, 26. března, ve stejnou dobu v Knihkupectví Dobrovský v Joštově ulici v Brně. Pořadem v obou případech provede Petr Vizina, moderátor pořadu U zavěšené knihy, vysílaného pravidelně na ČT Art.

Knihy Velkého knižního čtvrtka

Brooke Davisová: Ztráty a nálezy

Jiří Dědeček, Emma Pecháčková: Hvězdy pražské zoo

Boris Filan: Klimtův polibek

Daniel Glattauer: Není zač

Sorj Chalandon: Návrat do Killybegs

Petr Janeček: Krvavá Máry a jiné strašlivé historky

Charles Lewinsky: Gerron

Lois Lowryová: Spočítej hvězdy

Mackay Malcolm: Nezbytná smrt Lewise Wintera

George R. R. Martin: Divoké karty

Deon Meyer: Ďáblova hora

Jiří Padevět: Krvavé finále, Jaro 1945 v českých zemích

Adam Rex: Konečně doma

Jean-Christophe Rufin: Nesmrtelná túra do Compostely – Poutníkem chtě nechtě

Petra Soukupová: Pod sněhem

„Stejně jako loni bude akci provázet Velký knižní e-čtvrtek, kdy většina knih vyjde i jako e-kniha, a tak si na své přijdou také uživatelé elektronických zařízení,“ dodal ještě Ctirad Fuchs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám