Hlavní obsah

Zemřel divadelní režisér a pedagog Josef Krofta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku nedožitých dvaasedmdesáti let v Hradci Králové zemřel divadelník, pedagog a bývalý náměstek hradeckého primátora Josef Krofta, potvrdila jeho manželka Jana Kroftová.

Foto: Otakar Grusser/Mafra/Profimedia

Josef Krofta

Článek

Jeho jméno je spojeno především s královéhradeckým loutkovým divadlem Drak, kde působil jako režisér a dlouholetý umělecký šéf. Jako první loutkář získal prestižní divadelní Cenu Thálie za celoživotní dílo.

Krofta se narodil 30. března 1943 v Uherském Hradišti. Od roku 1968 působil jako režisér v Malém divadle v Českých Budějovicích, o tři roky později začal pracovat v Divadle Drak v Hradci Králové, kde se stal v roce 1981 uměleckým šéfem. V roce 1993 Krofta založil Mezinárodní institut figurálního loutkářství.

Krofta za svou činnost získal různá ocenění, například v roce 2013 získal Cenu Thálie za dlouholeté mistrovství v oboru loutkové divadlo. Loni v březnu převzal Cenu Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ). Krofta také od roku 1990 působil na pražské DAMU, v roce 1993 až 1998 byl proděkanem této školy. Jako profesor působil také v zahraničí. V roce 2010 se za Volbu pro město stal náměstkem královéhradeckého primátora, v posledních komunálních volbách byl za Hradecký demokratický klub zvolený zastupitelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám