Hlavní obsah

Roden bude hrát Masaryka, Hádek Karla IV.

Novinky, Stanislav Dvořák

Karel Roden ztvární postavu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka ve filmu Zločin v Polné, který chystá Česká televize. Natočil ho Viktor Polesný podle scénáře zkušeného Václava Šaška.

Foto: HBO

Karel Roden

Článek

Film Zločin v Polné se věnuje tzv. Hilsneriádě, aféře kolem židovského mladíka Hilsnera, který byl obviněn z vraždy Anežky Hrůzové. Česká společnost naskočila na vlnu antisemitismu a Masaryk se tehdy odvážně postavil proti názoru davu. Ve filmu si zahrají také Jaroslav Plesl, Gabriela Míčová, Jan Kačer či Miroslav Etzler.

Další výborný herec, Kryštof Hádek, dostane šanci zahrát si Karla IV. Jde o film Hlas pro římského krále, který bude líčit mládí slavného vladaře. Ten se bude muset vymanit z područí dominantního otce a převzít odpovědnost za obrovskou říši.

Foto: archív ČT

V krimiseriálu Clona stál na straně zákona. Fotografování je ale i Kryštofův osobní koníček. Hlavu si čistí taky sportem, výletem, hospodou… anebo si pustí film a nedělá vůbec nic.

Závažná historická témata řeší Česká televize i v dalších dramatech. Je to třeba šestidílný cyklus Bohéma. V něm se režisér Robert Sedláček zabývá osudy prvorepublikových herců a hereček za 2. světové války, kdy už jim nešlo jen o kariéru, ale často o život.

Výstavbě bizarního Stalinova pomníku na Letné se věnuje film Monstrum Viktora Polesného. Příšerná stavba oslavující megalomana a masového vraha Stalina byla dílem nešťastného sochaře Otakara Švece, který před odhalením pomníku v roce 1955 spáchal sebevraždu. Astronomická částka za pomník přišla vniveč, v roce 1962 ji zase zbourali.

Reklama

Výběr článků

Načítám