Hlavní obsah

Soud: Thicke a Pharrell vykradli píseň Marvina Gaye, zaplatí milióny

Novinky, Stanislav Dvořák

Soud v Los Angeles potvrdil, že zpěvák Robin Thicke s kolegou Pharrellem Williamsem vykradli hit soulové legendy Marvina Gaye Got to Give It Up na své nahrávce Blurred Lines. Bude je to stát milióny dolarů.

Foto: Terry Richardson

Kanadsko-americký zpěvák Robin Thicke

Článek

Právník, který zastupuje dědice zesnulého zpěváka, požaduje nejen peníze, ale také zastavení prodeje písničky, dokud se situace nevyřeší. Tím už ale mnoho nezachrání, hit Blurred Lines se prodával hlavně loni. Robin Thicke a Pharrell Williams mají zaplatit 7,3 miliónu dolarů. Dědicové na začátku žádali až 25 miliónů.

„I když respektujeme soudní proces, jsme strašně zklamáni z rozsudku, který nastavuje příšerný precedens,“ zlobí se poražení a nadále tvrdí, že Blurred Lines vznikla „ze srdcí a myslí Pharrella, Robina a T.I.”

Částka 7,3 miliónu dolarů je v oblasti porušení autorských práv na hudbu velmi nestandardní. V minulosti držel nelichotivý rekord Michael Bolton, který musel zaplatit za využití písně The Isley Brothers Love Is a Wonderful Thing přes pět miliónů dolarů.

Ve sporu však nejde jen o Blurred Lines. Mnozí si všimli, že i píseň Million Dollar Baby je extrémně podobná Gayeho písni Trouble Man. Jde téměř o coververzi.

Marvin Gaye byl jedním z největších jmen proslulé stáje Motown a vůbec hudby 60. a 70. let. Narodil se v roce 1939 ve Washingtonu a vyrůstal v církevním prostředí (otec byl pastorem). Jako většina velkých soulových hvězd začínal zpívat v kostele a na některých jeho nahrávkách je znát vliv gospelu.

Jeho pravé jméno bylo Gay, to se mu ale moc nezamlouvalo, a tak se přejmenoval na Gaye. Vydal desítky alb a spolupracoval s největšími hvězdami svého oboru (Stevie Wonder, Diana Rossová atd.). Nejslavnějším hitem se stala balada Lets Get It On, která je dodnes považována za nejsmyslnější písničku o sexu.

Reklama

Výběr článků

Načítám