Hlavní obsah

De Buysser bude v Arše opět pálit knihy, uvede dílo o vynálezci chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vlámský spisovatel, esejista a performer Pieter De Buysser se v druhé polovině března vrátí do pražského divadla Archa. Opět uvede populární představení Pálení knih (19. a 20. března), 22. a 23. března také inscenaci Immerwahr o vynálezci umělých hnojiv a otravných plynů.

Foto: Divadlo Archa

Vlámský divadelník Pieter De Buysser

Článek

Představení o životě a smrti manželky chemika Fritze Habera vytvořil s estonskou umělkyní Maike Londovou. V centru hudebního eseje stojí Clara Immerwahrová (21. června 1870 – 2. května 1915) - první žena, která s vyznamenáním absolvovala německou univerzitu a získala doktorát z chemie.

Její manžel, nositel Nobelovy ceny Fritz Haber stál nejen u zrodu umělých hnojiv, ale také bojových otravných plynů. Stál i za vojenským využitím chlóru a vyvinul yperit. Clara Immerwahrová považovala manželův vynález za úchylku vědy. Po večírku na oslavu vynálezu se zastřelila mužovým služebním revolverem. Zemřela v náručí svého třináctiletého syna. Udělala to jen deset dní po prvním použití chlóru na frontě.

De Buysser se v Arše poprvé představil před čtyřmi lety spolu s kanadským performerem Jacobem Wrenem v představení Antologie optimismu.

Svou sólovou prvotinu Pálení knih uvedl v Arše již třikrát. Divadlo Archa koprodukovalo i jeho další divadelní úvahu o povaze předmětů, které proměňovaly svět, nazvanou Krajina na přeskáčku. Český překlad jeho prvního románu De Keisnijders (Řezači kamene) připravuje k vydání v letošním roce nakladatelství Argo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám