Hlavní obsah

RECENZE: Walk Choc Ice je kapela, které je škoda

Právo, Jaroslav Špulák

V zaplněném pražském Lucerna Music Baru vystoupila ve čtvrtek česká skupina Walk Choc Ice. Možná to bylo úplně naposledy. Bohužel.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Walk Choc Ice v Lucerna Music Baru

Článek

Crossoverová pětice se loni na pódium vrátila po jedenácti letech. Oslavila dvacet let od vydání svého výtečného debutového alba Keep Smiling a učinila tak před dvanácti stovkami diváků doma v Kostelci nad Orlicí.

Na žádost fanoušků se rozhodla odehrát ještě jeden koncert, sice ten čtvrteční v pražském Lucerna Music Baru. Podle zpěváka Honzy Křížka, dnes frontmana skupiny Blue Effect, šlo možná o vystoupení úplně poslední, byť opatrně tvrdí, že nikdy není správné říkat nikdy. Kapela ale další koncertní plány nemá, třeba jenom proto, že každý z jejích členů má své aktuální hudební aktivity.

Pro českou scénu je to jistě škoda, neboť Walk Choc Ice byli už na začátku devadesátých let, kdy vznikli, obrovským zjevením. Ve svém stylu mísili tehdy moderní žánry a díky tomu, že muzikanti byli nesmírně zruční a jako celek přesvědčiví a svěží, si brzy podmanili fanoušky české klubové scény. Po vydání tří alb, změně jazyka textů z angličtiny na češtinu, mnoha úspěších i závěrečném patrném období stagnace se ale kapela v roce 2003 rozešla.

Koncert v Lucerna Music Baru nicméně ukázal, že i dnes má na pódiu tolik energie, kolik nemá mnoho jiných tuzemských skupin dohromady. Hrály se hlavně skladby ze zmíněné debutové desky, přidány k nim byly i další oblíbené kousky z posledních dvou alb a formace si to všechno před nadšenými diváky náramně užívala.

Opět bylo zřejmé, že Honza Křížek (zpěv), Luboš Moravec (kytara), Vladimír Zotov (kytara), Honza Vanický (baskytara) a Martin Křížek (bicí) umějí rozehrát divoký agresivní koncert, ve kterém je místo na silné melodické linky i dráždivé rockové pasáže.

Po čtvrtečním vystoupení je proto jisté, že skupina Walk Choc Ice, byť je už dvanáct let nefunkční, české klubové scéně chybí. Její ryzí muzikantství, talent jednotlivců a – jak se ukázalo – schopnost skládat nadčasové písničky jsou totiž vlastnosti, kterých se ne každému dostává.

Celkové hodnocení: 80 %

Walk Choc Ice

Lucerna Music Bar, Praha, 5. března

Reklama

Výběr článků

Načítám