Hlavní obsah

RECENZE: Visací zámek nadále s punkovou ctí

Právo, Jaroslav Špulák

O tvorbě punkrockové kapely Visací zámek by se s přimhouřením očí dalo napsat, že je v podstatě neměnná. Vyjma šestého alba Sex, na kterém se projevil odlišný hudební pohled producenta Michala Ambrože, se držela zvuku, který pro sebe přijala už na konci osmdesátých let a v následující desetiletce dokončila.

Foto: Warner Music

Obal nového alba

Článek

Postupem času se na nových deskách projevovala větší zručnost instrumentalistů, stejně tak rozhodnutí zpěváka Jana Hauberta pojímat texty spíše jako jednoduché básně, v nichž se zručně vyhýbá klišé a volí široké spektrum témat. S tímto přístupem kapela vydržela být na punkrockové scéně dodnes středem pozornosti, což je úctyhodné.

Na novém albu Punkový království je nosným tématem skutečné vyhlášení onoho království a s tím spojená titulní skladba, která by se vzhledem ke své melodičnosti, textu a minisloganu v podobě konstatování: „Nechci, nechci“ mohla postavit vedle legendárních písniček Traktor nebo Známka punku.

Visací zámek následně servíruje skladby v punkovém duchu a syrovém zvuku, v textech glosuje politiku, poměry, vztahy mezi lidmi a přirozeně vtipkuje. Haubert zpívá obvykle ledabyle, na hranici intonační přesnosti, instrumentalisté nicméně plní pozadí za zpěvem velmi svědomitě. Kytarové sólo v písničce Sweeti pak budiž důkazem ukojené chuti si pořádně zahrát.

Pozornost zaslouží vtipný a vulgární kousek Linka 155, který je záznamem prý skutečného rozhovoru ženy s operátorkou linky první pomoci. I v tom je punk Visacího zámku. Drzý, trochu drsný, v zásadě ale neskonale vlídný, tudíž všeobecně přijímaný.

Visací zámek: Punkový království
Warner Music, 45:08

Celkové hodnocení: 65 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám