Hlavní obsah

Dianne Reevesová: Jazz je cestovním pasem hudebního světa

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V únoru získala americká jazzová zpěvačka Dianne Reevesová svou pátou cenu Grammy. Úspěch jí přineslo loňské album Beautiful Life, na kterém s přáteli muzikanty oslavuje krásu života směsí jazzu, soulu a r’n’b. Již 17. března vystoupí v brněnském Bobycentru v rámci přehlídky JazzFestBrno.

Foto: ČTK/AP – Chris Pizzello

Dianne Reevesová s cenou Grammy v únoru v Los Angeles

Článek

Chtěla jsem se vás jako respektované jazzové zpěvačky zeptat, zda posloucháte i mainstreamový pop, a vy jste se zrovna na sociálních sítích pochvalně zmínila o Lady Gaga. Čím vás zaujala?

Vystoupením na Oscarech. Zazpívala poctu Julie Andrewsové a filmu The Sound of Music a zvládla to neuvěřitelně. Odvedla nádhernou práci, s respektem k odkazu filmu. Zněla jako úžasná zpěvačka z Broadwaye. Bylo to skvělé, musela jsem o tom napsat.

Takže to není tak, že byste si doma pouštěla její píseň Poker Face?

No, Poker Face se mi zrovna nelíbí, ale mám ráda třeba její píseň The Edge of Glory a další. Její tvorba je pestrá. Mám ráda mnoho odlišných žánrů, nechápu lidi, kteří poslouchají jenom jeden druh hudby.

K jazzu vás přivedl váš strýc Charles Burrell. Jak?

Nebyl to jenom strýček, ale celá má rodina. Hudbu jsem díky nim začala poznávat přes klasiku a jazz. Strýček byl jazzový baskytarista a pracoval mnoho let se symfonickým orchestrem v San Francisku a Denveru. Vtáhl mě do svého světa skrz úžasné desky a společné hraní.

Než jste začala zpívat, studovala jste hru na piano. Hrajete na ně dodnes?

Vždy jsem věděla, že umím zpívat. Když jsem si to díky lidem ve svém okolí naplno uvědomila, stal se zpěv nejdůležitější věcí v mém životě. Piano dnes užívám jen ke zkoušení a tvorbě nových písní.

Vždy vás obklopovali skvělí hudebníci. Kdo na vás měl největší vliv?

Spíš než jeden konkrétní člověk mě ovlivnila doba, ve které jsem vyrůstala. Kolem mě bylo neuvěřitelné množství skvělé hudby všech žánrů. To pro mě bylo určující. Milovala jsem všechno. Od jazzu, přes funk po popovou hudbu a r’n’b. Milovala jsem muziku a nedokázala ji rozlišovat. Jazz se pro mě stal základem právě proto, že mi dovoluje kombinovat všechno. Říkávám, že to je má vstupenka k jakékoliv hudbě, cestovní pas hudebního světa. Brzy jsem také zjistila, že všichni hudebníci, kteří přišli se zvukem Motown, který mám ráda, jsou jazzoví muzikanti.

V České republice vystoupíte na festivalu JazzFestBrno, na němž jsou dalšími hosty Chick Correa a Bobby McFerrin. Máte k nim nějaký vztah?

Jsou to moji přátelé. Chicka poslouchám od doby, kdy jsem začala objevovat hudbu. Své první album jsem nahrávala u něho ve studiu. Byl ke mně milý a občas ještě spolupracujeme. S Bobbym se známe léta a miluji ho, protože je spontánní, svěží a originální.

Bude základem vašeho repertoáru album Beautiful Life, za které jste v únoru získala pátou cenu Grammy?

To nikdy dopředu neříkám, protože se o programu rozhoduji až v daný večer. Moji muzikanti umějí všechny mé písně, jsme spolu dlouho. Písně z Beautiful Life ovšem nebudou chybět. Těším se, až přijedu do České republiky, uvidím se s přáteli a poznám nové.

Album je založeno na spolupráci s řadou skvělých umělců. V písních hostují například Gregory Porter, pianista Robert Glasper nebo soulová zpěvačka Lalah Hathaway. Už jste se všemi ocenění alba soškou Grammy oslavila?

Všem jsem ze srdce poděkovala. Jsem jim vděčná, protože to album je podle mě krásné. Hodně odpovědná za něj byla má kamarádka, producentka Terri Lyne Carringtonová. Znám ji od jejích deseti let a obdivuju její práci. Terri je jednou nohou pevně ukotvená v jazzu a druhou v současné hudbě. Byla pro tohle album ideální.

Přinesla vám letošní cena Grammy stejnou radost jako ta první, kterou jste získala za album In the Moment – Live In Concert v roce 2001?

Svým způsobem ano, protože je za jiné album. Pokaždé na své desce pracuji s láskou a doufám, že se prosadí. Proto jsem za to opravdu vděčná. To ocenění znamená, že mě uznají kolegové, což znamená hodně. V tomto ohledu se to nikdy nezmění a je to pro mě výjimečné.

Album se jmenuje Beautiful Life. Co činí váš život krásným?

Že tu jsem. Pro mě je základ, že jsem se narodila a dostala na svět. Pak jsou tu nádherné zkušenosti, které prožíváte. Když krásu hledáte, může přijít i ve smutných časech. Já ji ve světě hledám neustále. V kráse je totiž naděje a bez té já nikdy žít nechci.

Charakterizujete se jako žena z hor. Ráda chodíte po horách?

Žiju v Coloradu, což znamená v horách. Kdykoliv mám možnost, ráda vyrazím ven a trávím čas v kopcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám