Hlavní obsah

Čínská kina v tržbách poprvé překonala americká

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby čínských kin dosáhly v únoru rekordních 650 miliónů dolarů. Poprvé v dějinách tak překonaly americké tržby. Jednalo se o výjimečné období, kdy Čínu ovládly novoroční oslavy.

Foto: Paramount Pictures

Čínská kina jsou sice plná, ale hlavně kvůli americkým filmům ( foto: Transformers: Age of Extinction).

Článek

Jak uvedl server The Hollywood Reporter, americká a kanadská kina vykázala v tomto období tržby 710 miliónů dolarů, ale samotné USA asi 640 miliónů. Zdánlivě je to špatná zpráva pro Ameriku, ve skutečnosti jsou ale v Hollywoodu mnozí nadšeni.

I když v únoru Číňané nejvíce chodili na domácího Muže z Macaa 2 s Chow Yun-Fatem a Dragon Blade s Jackiem Chanem či Johnem Cusackem, obecně mají největší zájem o hollywoodské akční filmy. Nejúspěšnějším filmem roku 2014 byl v Číně trhák Transfomers: Age of Extinction s tržbami asi 320 miliónů dolarů.

Omezení trhu zřejmě padnou

Vláda se sice snaží cenzurou bránit americkému úspěchu (o svátcích nesměla proběhnout žádná premiéra amerického filmu), ale je to pravděpodobně zbytečný boj. Mladí Číňané touží po sitkomech jako Teorie velkého třesku a akčních střílečkách.

V lednu se Čína zavázala postupně cenzuru ukončit a otevřít svá kina přílivu zahraničních filmů. Už v roce 2012 Čína zvedla limit zahraničních filmů z 20 na 34 za rok. Tento systém zřejmě skončí v letech 2017–2018 kvůli smlouvě, kterou podepsala se Světovou obchodní organizací.

Cenzoři se ale zatím nevzdávají. V dubnu 2014 čínské úřady nařídily v celé zemi internetovým streamingovým serverům stáhnout čtyři americké seriály. Dva servery uvedly, že cenzoři nařídili stáhnout seriály Teorie velkého třesku, Dobrá manželka, Námořní vyšetřovací služba (NCIS) a Advokáti.

Reklama

Výběr článků

Načítám