Hlavní obsah

Národní divadlo nabídne 21 premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo (ND) v Praze od září 2015 do června 2016 nabídne na všech svých jevištích v Národním divadle, Státní opeře, Stavovském divadle a na Nové scéně celkem 21 premiér. Symbolické zahájení divadelní nové sezony se uskuteční 6. září na piazzetě Národního divadla, řekl na setkání s novináři v Praze ředitel české první scény Jan Burian.

Foto: Právo - Milan Malíček, ČTK

Šéf činohry pražského Národního divadla Daniel Špinar

Článek

Tři premiéry připraví soubor baletu, činohra pod vedením Daniela Špinara nazkouší devět nových inscenací. Osm operních titulů rozšíří repertoár souboru Opery ND a Státní opery. Novým projektem přispěje i Laterna magika. Divadelní sezóna 2015/2016 bude první sezónou nového uměleckého ředitele činohry ND Špinara, předposlední sezónou uměleckého šéfa baletu ND Petra Zusky a poslední sezónou před zahájením rekonstrukce budovy Státní opery.

„V červnu 2015 dokončíme třetí fázi rekonstrukci lunet v historické budově Národního divadla. Rovněž dojde k ukončení několikaleté rekonstrukce fasády,” uvedl Burian.

Balet Národního divadla připravuje tři premiéry. První z nich bude letos 3. prosince věnovaná titulu Louskáček. Tvůrcem nové inscenace bude choreograf a umělecký šéf baletu ND Petr Zuska.

Foto: Archiv ND

Petr Zuska

Od divadelní sezony 2015/2016 povede soubor činohry nový umělecký ředitel Daniel Špinar. Se svým týmem navazuje na éru Michala Dočekala. Divadelní hry do dramaturgického plánu nejbližší sezony připravovali společně. První premiérou bude 10. září hudební revue V rytmu swingu buší srdce mé, kterou podle knihy vzpomínek jazzmana Jiřího Traxlera připraví režisér Ondřej Havelka.

V sezóně 2015/2016 Laterna magika uvede 1. dubna příštího roku na Nové scéně premiéru celovečerní inscenace na motivy Malého prince, románu Antoine de Saint-Exupéryho. Režijního vedení inscenace se ujme Vladimír Morávek.

Osm premiér připravuje v sezóně 2015/2016 opera ND a Státní opera. Dvě díla v rámci jednoho večera budou mít premiéry 22. a 23. října 2015. Půjde o první operu Igora Stravinského Slavík a poslední operu Petra Iljiče Čajkovského Jolanta. V ND je uvede režisér Dominik Beneš spolu s dirigentem a hudebním ředitelem moskevské Nové opery Janem Lathamem-Koenigem. Státní opera otevře novou sezónu dramatem Vincenza Belliniho Norma s Marií Fajtovou v titulní roli. Režisérem inscenace je mladý japonský umělec Tomo Sugao.

ND přešlo v nynější sezoně na nový prodejní systém a automatizované odbavení vstupu do hlediště. Celosezónní předplatné 2015/16 se začne prodávat abonentům sezóny 2014/15 od 2. března, volný prodej pro všechny zájemce začne 30. března. Abonmá na nadcházející sezónu zahrnuje například premiérovou předplatitelskou skupinu nebo online prodej předplatného se všemi možnostmi nákupu a zaplacení. Další informace se nacházejí na www.narodni-divadlo.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám